Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El govern espanyol preveu reduir en un 25% fins al 2025 la pobresa energètica amb la nova Estratègia Nacional

ACN Barcelona.-El govern espanyol ha aprovat aquest divendres una Estratègia Nacional per fer front a la pobresa energètica. El Consell de Ministres ha impulsat un pla que preveu reduir en […]

Avatar
Agències 05/04/2019

ACN Barcelona.-El govern espanyol ha aprovat aquest divendres una Estratègia Nacional per fer front a la pobresa energètica. El Consell de Ministres ha impulsat un pla que preveu reduir en com a mínim un 25% les persones en aquesta situació fins al 2025, encara que l’objectiu de màxims és reduir-les a la meitat. Algunes de les mesures que preveu l’estratègia aprovada són el futur abonament social energètic, que passarà a ser automàtic i a cobrir totes les fonts de subministrament, o la substitució d’electrodomèstics antics per equips eficients a curt termini, el gomet de parcs d’habitatge social amb subvencions per a despeses de subministrament a mitjà i la rehabilitació energètica integral en edificis a llarg termini. L’executiu calcula que actualment hi ha entre 3,5 i 8,1 milions de persones en situació de pobresa energètica.

D’altra banda, la mesura aprovada al Consell de Ministres també prohibeix la interrupció del subministrament energètic en situacions meteorològiques extremes a consumidors vulnerables o als preceptors d’abonament social elèctric que tinguin a casa un menor de 16 anys, una persona amb una discapacitat de més del 33% o una en situació de dependència de grau II o III. També s’amplia el període previ al tall de subministrament en cas d’impagament, que era de quatre mesos per als consumidors vulnerables i s’incrementarà en quatre mesos més.A més, el nou pla també vol potenciar la sensibilització de la ciutadania en relació a la problemàtica i al consum energètic i es desenvoluparan accions informatives sobre els comptadors intel·ligents i hàbits de consum. També es farà un protocol d’actuació per identificar situacions de vulnerabilitat per part dels professionals d’atenció primària.Primera definició oficialA més, l’executiu també ha recollit per primera vegada una definició oficial de ‘pobresa energètica, que consideren com la situació d’una llar on no poden ser satisfetes les necessitats bàsiques de subministrament d’energia per un nivell d’ingressos insuficient, que afegeixen que es pot veure agreujada per un habitatge ineficient energèticament.Per fer un seguiment de les tipologies de pobresa energètica, s’adoptaran els indicadors percentuals de l’Observatori Europeu corresponent, que són la despesa desproporcionada, si en relació a ingressos la despesa energètica és més del doble de la mediana nacional; la pobresa energètica amagada, si la despesa energètica absoluta és inferior a la meitat de la mediana; la incapacitat per mantenir l’habitatge a una temperatura adequada; o el retard en el pagament de les factures.La situació i els objectius a Espanya segons els indicadorsD’acord amb aquests indicadors, l’executiu informa que en relació a la despesa desproporcionada, del 17,3% el 2017, es preveu que com a mínim s’haurà reduït fins l 12,9% el 2025, encara que s’intentarà aconseguir el 8,6%. La pobresa energètica amagada (11,5% el 2017) s’haurà disminuït fins al 8,6% el 2025, amb un objectiu buscat del 5,7%, mentre que el percentatge d’habitatges amb una temperatura inadequada (8% el 2017) serà del 6% com a objectiu mínim i del 4% com a objectiu buscat el 2025. Finalment, i pel que fa al retard en el pagament de les factures, mentre que el 2017 es trobava en un 7,4% l’objectiu és assolir el 5,5% el 2025, amb un objectiu buscat del 3,7%.