Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El govern espanyol nega que hagi acceptat les regions sanitàries: “No hi ha res en ferm”

ACN Barcelona.-El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a […]

Avatar
Agències 03/05/2020

ACN Barcelona.-El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a marc de referència per al desconfinament, com havien assegurat fonts de Salut. Des del ministeri, fonts properes al ministre Salvador Illa asseguren que “no hi ha res en ferm”. “S’ha quedat en estudiar les propostes que es plantegin”, afirmen les mateixes fonts. El govern espanyol recorda que l’opció d’estudiar propostes alternatives a les províncies es preveu en el BOE publicat aquest diumenge, però neguen cap decisió. Des de Salut, reiteren que a la reunió Illa ha acceptat que el Govern enviï a Madrid les dades i propostes de la desescalada per regions sanitàries.

Fonts de Salut recorden a l’ACN que el govern espanyol no té les xifres de l’evolució de la pandèmia per avaluar la situació en cadascuna de les fases, i que aquests números s’han d’enviar des de Catalunya. Així, remarquen que és “impossible” fer un pla de desconfinament per províncies amb dades que són per regions sanitàries.En aquest sentit, insisteixen que el Govern enviarà al ministeri les propostes i les xifres del desconfinament per regions sanitàries, i no per províncies, i que el ministre Illa ho ha acceptat. De fet, asseguren que és “molt complicat” tenir els números provincials.D’altra banda, des de Salut reiteren que en la reunió d’aquest diumenge, la qüestió del marc de referència per al desconfinament s’ha despatxat molt ràpidament i que s’han tractat molts altres temes tècnics.Procés per proposar una unitat territorial alternativa en el desconfinamentSegons el BOE publicat aquest diumenge, les unitats territorials sobre les que fer les propostes seran les províncies, les illes o les ciutats autònomes. Tot i això, el govern espanyol obre la porta a establir àmbits d’aplicació diferenciats en unitats de nivell territorial diferent –com podrien ser les regions sanitàries que proposa la Generalitat-.Per poder presentar propostes, s’haurà de presentar els motius pels que es considera que el territori en qüestió té unes condicions d’homogeneïtat que aconsellen un mateix tractament diferenciat de la província, així com les garanties de mobilitat i aïllament que s’aplicarien al territori respecte a la resta de província. A més, s’haurà d’incloure a la proposta les consultes fetes a entitats locals del territori concret on es demani una aplicació diferenciada.Un cop presentades les propostes, el Ministeri de Sanitat les estudiarà juntament amb les comunitats autònomes que convingui i es valorarà “de manera qualitativa i conjunta” tots els indicadors i criteris tècnics previstos al Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat aprovat el 28 d’abril. També s’ampliarà la consulta als Ministeris competents. Durant tot aquest procés d’anàlisi, s’haurà de fer com a mínim una reunió bilateral de caràcter virtual entre el Ministeri de Sanitat i la Conselleria amb competències en matèria sanitària de la comunitat autònoma que faci la petició.Si algun territori no fa cap proposta sobre les mesures a aplicar en cada fase, Sanitat en podrà presentar una de pròpia.