Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El govern espanyol inicia el procés per dotar el Ministeri de Consum de capacitat de sancionar grans empreses

ACN Madrid.-El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de Llei per a la millora i modernització de les normes de protecció dels consumidors de la Unió Europea i […]

Avatar
Agències 20/07/2021

ACN Madrid.-El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de Llei per a la millora i modernització de les normes de protecció dels consumidors de la Unió Europea i del règim sancionador en matèria de consum. A la pràctica la Llei busca dotar el Ministeri de Consum de competència sancionadora contra “els fraus de les grans empreses”, perquè podrà actuar com a autoritat sancionadora contra aquelles infraccions que puguin afectar la unitat del mercat i la competència, quan es produeixin a diversos estats de la UE, o quan l’empresa infractora no estigui localitzada a l’Estat.

En roda de premsa a la Moncloa, Garzón ha recordat que la normativa hauria permès que el govern espanyol actués amb celeritat en casos com el ‘dieselgate’ o les clàusules sol, que van afectar milions d’espanyols. Aleshores l’executiu no va poder sancionar les empreses i la compensació a les víctimes va anar lligada únicament a la via judicial. Segons Garzón, és una eina que “complementarà” les que tenen les comunitats autònomes i permet arribar a totes les empreses, especialment les grans empreses que puguin cometre “abusos”. “Estem satisfets de poder posar sobre la taula una eina important” que podrà perseguir, per exemple, el frau a internet quan l’empresa que el faci no estigui a l’Estat.L’avantprojecte estableix sancions de fins a 1 milió d’euros o vuit vegades els diners que s’han obtingut després de defraudar el consumidor. En cas d’empreses internacionals el 4% del volum de negoci. Tot plegat busca “desincentivar” els comportaments fraudulents de les empreses, i els seus efectes, segons Garzón, es veuran en els pròxims mesos i anys.