Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

El govern espanyol i el de l’Aran, a més de les diputacions de Lleida i Osca, signen un conveni per la innovació rural

ACN Vielha e Mijaran – El secretari general per al Repte Demogràfic, Francés Boya, la síndica d’Aran, Maria Vergés, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el […]

Agències 15/07/2022

ACN Vielha e Mijaran – El secretari general per al Repte Demogràfic, Francés Boya, la síndica d’Aran, Maria Vergés, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el seu homòleg a Osca, Miguel Gracia, han formalitzat aquest divendres la signatura del conveni per al desenvolupament del Projecte d’Innovació Territorial i el Desenvolupament de Cèl·lules d’Innovació Rural. L’objectiu és la creació d’un marc de cooperació entre les institucions implicades, el qual suposarà l’ampliació, consolidació i creació de tres Cèl·lules d’Innovació Rural: una per als territoris pirinencs i una més per cada demarcació, replicant el model iniciat amb el Hub d’innovació HèPic a l’Aran. Aquest marc també pretén afavorir les sinergies entre les tres noves Cèl·lules.

El secretari general per al Repte Demogràfic ha assegurat que el conveni respon a la “voluntat compartida” de desenvolupar un Projecte d’Innovació Territorial que “abordi la situació creada a conseqüència dels nous i recents processos demogràfics que han afectat la distribució tradicional de la població en el territori”. També ha dit que el document “ofereix resposta als nous reptes que planteja la desigualtat territorial generada per aquests canvis” i ha afegit que “aquests processos demogràfics suposen un risc de despoblació per a un important nombre de zones rurals que, al seu torn, pateixen també un envelliment de la població, veient així greument afectades les seves possibilitats de desenvolupament econòmic i social, quelcom que afecta també el benestar i qualitat de vida de la ciutadania”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida ha destacat que cal “dissenyar polítiques actives per revertir la constant del despoblament” i, a la vegada, pensar que aquelles mesures aplicables a una zona poden servir de model per a d’altres territoris que pateixen el mateix problema. Així, ha afirmat que estan “disposats a mostrar el camí” per “retornar la vida” als pobles i que, per fer-ho, “cal modificar les mirades i els models de desenvolupament territorial, i a més, fer-ho en xarxa, de manera transversal”. El seu homòleg a la corporació provincial d’Osca ha dit que cal “revertir una falta d’inversió que ve de lluny als territoris de muntanya” que veu bàsica la col·laboració permanent que mantenen amb la Diputació de Lleida.

Mentre, la síndica d’Aran ha afirmat que, gràcies al conveni, es podran “impulsar les actuacions necessàries per dinamitzar la col·laboració publicoprivada, la innovació i la retenció del talent local”. A més, ha dit que tot plegat “servirà de base per generar projectes transformadors que impulsin un model de desenvolupament territorial sostenible i reequilibrador dels actuals dèficits demogràfics, d’infraestructures i de serveis que pateixen les zones de muntanya com la Val d’Aran”. Vergés també ha fet èmfasi en la importància de pensar en un desenvolupament territorial que s’ajusti a les necessitats.