Divendres, 14 de maig de 2021 - Edició 1023
La República

El govern espanyol habilita les autonomies a recórrer al Suprem si tribunals tomben mesures després de l’estat d’alarma

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret que habilita les comunitats autònomes a recórrer al Tribunal Suprem si els tribunals autonòmics tomben les restriccions que imposin després […]

Avatar
Agències 04/05/2021

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret que habilita les comunitats autònomes a recórrer al Tribunal Suprem si els tribunals autonòmics tomben les restriccions que imposin després de l’estat d’alarma. A partir del 9 de maig, els tribunals superiors de justícia de cada autonomia hauran d’avalar les mesures que limitin drets fonamentals. El decret, que ha avançat El País, modifica la llei que regula el contenciós-administratiu i permet que les autonomies puguin presentar recurs de cassació al Suprem, una possibilitat que no tenien fins ara. Així doncs, l’alt tribunal espanyol tindrà l’última paraula i unificarà doctrina en cas que tribunals autonòmics adoptin criteris diferents.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que el decret dona “suport legal” a les autonomies per “mantenir mesures de protecció excepcional” contra la covid-19. En roda de premsa aquest dimarts, Calvo ha dit que la norma dona un “paraigües de protecció”.Calvo ha argumentat que, d’aquesta manera, es pot afrontar la sortida de l’estat d’alarma amb “tranquil·litat i seguretat”. Segons la vicepresidenta primera, que el Suprem tingui “l’última paraula” dona “seguretat jurídica” i garanteix la “igualtat” entre autonomies perquè podrà “unificar doctrina”.El decret entrarà en vigor tan bon punt decaigui l’estat d’alarma el 9 de maig. Calvo ha explicat que la norma també permet “mantenir en el temps” les mesures de l’escut social o restriccions vinculades a l’estat d’alarma.La vicepresidenta ha concretat que, a partir del 9 de maig, es mantindran mesures com la suspensió dels desnonaments a persones vulnerables o la garantia de subministraments o el bo social. També permet mantenir els controls a passatgers internacionals o la possibilitat que sanitaris jubilats exerceixin mentre cobren la jubilació.Una altra mesura que seguirà és la suspensió de les reunions de juntes de propietaris fins al 31 de desembre. El decret, segons ha explicat Calvo, s’ha impulsat des de nou ministeris.