Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

El govern espanyol “estudiarà” la sentència del Suprem que obre la porta a reduir penes per la llei del ‘només sí és sí’

|

- Publicitat -

ACN Madrid – La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha expressat aquest dimarts el “respecte” del seu executiu a la sentència del Tribunal Suprem sobre el cas Arandina, que marca jurisprudència i obre la porta a la revisió a la baixa de les penes a delinqüents sexuals en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Llop ha afirmat que el seu executiu “analitzarà detingudament” el text, però ha volgut “posar en valor” una llei que, al seu entendre, suposa un “canvi de paradigma” en la lluita contra la violència sexual, perquè es basa en el consentiment i considera com a agressions sexuals el que abans eren només abusos.

Llop ha fet aquestes manifestacions després que el Tribunal Suprem hagi revisat el cas dels exfutbolistes de l’Arandina que van ser condemnats a tres i quatre anys de presó per una agressió a una menor. En un comunicat i sense facilitar la sentència, el Suprem augmenta a nou anys les condemnes perquè –tal com volien els recursos de les defenses- elimina un dels atenuants, però adverteix alhora que si no estigués en vigor la llei del ‘només sí és sí’ la pena que hauria imposat hauria estat d’un any més, en total 10 anys.

Publicitat

El Suprem ha dictat jurisprudència després de dies en què s’ha anat `produint u degoteig d’excarceracions per aplicació de la llei que acaba d’entrar en vigor. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va cridar a la calma i va apuntar que calia esperar a que els magistrats unifiquessin els criteris dispars que han anat emetent els jutges en les revisions de les condemnes sol·licitades per les defenses.

Llop ha volgut recordar que la llei suposa un avenç en la lluita contra la violència masclista perquè inclou dins del delicte d’agressions comportaments que no són explícitament violents que abans es consideraven només abusos. “Això, lògicament, ha suposat fer una redistribució de les penes”, ha admès, però “més enllà del que és punitiu aquesta llei protegeix les víctimes”.

La ministra ha recordat que la llei és innovadora, a més, pel que fa a les indemnitzacions a les víctimes i el reconeixement del dany social que pateixen, perquè té en compte factors com que es veuen forçades a canviar d’itinerari, deixar els estudis i a la pèrdua d’oportunitats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió