Dilluns, 28 de novembre de 2022 - Edició 1586
La República

El govern espanyol diu que fins al juny ha executat un 40% més d’inversions en el Ministeri de Transports que en el 2021

ACN Barcelona – El govern espanyol assegura que fins al juny ha executat un 40% més d’inversions que en el mateix període del 2021 en el Ministeri de Transports, Mobilitat […]

Agències 07/10/2022

ACN Barcelona – El govern espanyol assegura que fins al juny ha executat un 40% més d’inversions que en el mateix període del 2021 en el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Així ho ha dit aquest divendres la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que ha defensat que el ritme d’execució “és el correcte” i que l’objectiu és arribar al 100% d’execució de cara a finals d’any. “El compromís és ferm”, ha indicat Gay. Sobre els PGE del 2023, la delegada del govern espanyol ha recalcat que Catalunya és la comunitat que més despesa i inversió rep i, en aquest sentit, ha dit que des que governa Pedro Sánchez s’han rebut un 42,4% més de recursos en comparació amb l’últim executiu del PP.

En concret, Gay ha indicat que en el primer semestre del 2022 el Ministeri de Transports s’han executat 100 milions d’euros més que en el mateix període del 2021. Pel que fa a les licitacions, ha indicat que ascendeixen fins als 1.000 milions d’euros. Amb tot, la delegada del govern ha assegurat que l’executiu de l’Estat “està fent un esforç importantíssim” en licitar obres i projectes a Catalunya.

<strong>Els pressupostos “tornen a posar el focus” en Catalunya</strong>

En relació amb els pressupostos generals de l’Estat per al 2023, Gay ha recalcat que “tornen a posar el focus” en Catalunya. En aquesta línia, ha recordat que la xifra de despesa total es manté respecte del 2022, amb 2.308,92 milions d’euros en inversions territorialitzables; i també es manté la inversió, que ha xifrat en 2.556 MEUR, un 2,4% més que el 2022. “El compromís del Govern amb Catalunya és inqüestionable”, ha insistit la delegada del govern.

Gay també ha dit que Catalunya rebrà el 2023 “una xifra rècord” de 25.236 MEUR del sistema de finançament, que suposen un 23,7% més que aquest any.

<strong>Més de 1.000 MEUR en Rodalies</strong>

Per ministeris, destaca el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. A Catalunya, el govern de l’Estat ha destinat 1.000 milions d’euros en actuacions de Rodalies. Gay ha destacat els soterraments de Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac; la duplicació de l’R3, la millora dels accessos a l’aeroport de Barcelona i les millores entre Maçanet i Portbou com a actuacions principals. També es preveuen 139 MEUR per actuacions en el Port de Barcelona.

Sobre mobilitat, la delegada del govern espanyol també ha reivindicat la partida per al Corredor Mediterrani (318 MEUR) i en matèria de carreteres (260 MEUR).

<strong>Despesa social </strong>

En l’àrea de despesa social, en relació amb les pensions, ha assegurat que prop de 2 milions de persones es beneficiaran de la revalorització conforme a l’IPC.

Pel que fa a mesures orientades als joves, Gay ha remarcat que l’augment de 400 MEUR en beques permetrà que se’n beneficiïn 110.000 estudiants catalans. Així mateix, l’ampliació per rebre els ajuts al lloguer jove estimen que comportarà que s’hi puguin acollir al voltant de 9.600 beneficiaris.

En matèria d’Igualtat, la delegació del Govern a Catalunya destaca els 51 MEUR per a la lluita contra la violència masclista.

L’executiu de l’Estat també reivindica l’augment del 6,7% en despesa sanitària -172 MEUR en atenció primària i 500 MEUR en infraestructures d’atenció primària i salut mental-, i l’augment del salari dels treballadors públics, que beneficiarà a 330.000 catalans.

<strong>2 MEUR per la Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona</strong>

En relació amb la despesa en cultura, Gay ha destacat que els comptes del 2023 donen resposa a una “reivindicació històrica” de la Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona, a la que s’hi aportaran 2 milions d’euros. També destaquen els 10 MEUR per la promoció cinematogràfica en llengües oficials, que a banda de Catalunya també es destinen a Galícia, Navarra, País Basc i València.