Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El govern espanyol destina 76,4 MEUR a finançament i ajudes per al sector cultural

ACN Barcelona.-El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que preveu 76,4 milions d’euros en ajudes per al sector cultural. Per una banda, es destinaran 20 milions […]

Avatar
Agències 05/05/2020

ACN Barcelona.-El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que preveu 76,4 milions d’euros en ajudes per al sector cultural. Per una banda, es destinaran 20 milions d’euros per aportar liquiditat en forma de crèdits a les pimes per valor de 780 milions. A més, el decret preveu mesures específiques per a cada sector, com 38,2 milions per a les arts escèniques i la música, 13,2 per a les sales de cinema i 4 milions directes a les llibreries independents. Es preveuen prestacions d’atur per a professions intermitents i incentius fiscals per a rodatges. A més, es consideraran “estrenes comercials” les pel·lícules publicades en plataformes online, podent accedir així a les ajudes que es contemplen per a les estrenes en sales de cinema.

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha anunciat en roda de premsa posterior al Consell de Ministres el paquet de mesures específiques que va garantir fa dues setmanes per tal de frenar els efectes de la covid-19. Una de les fórmules triades és destinar 20 milions d’euros a la Societat de Garantia Recíproca (Crea SGR), que avalarà crèdits per empreses audiovisuals, de les arts escèniques, de la indústria musical, del llibre i les belles arts. D’aquests 20 milions, 3,7 estaran destinats a pagar costos d’avals de les empreses culturals, i els 16,2 restants s’ubicaran com a “fons de provisions tècniques”. “És un decret just, meditat i justificat per pal·liar els danys causats en un sector fonamental”, ha dit Rodríguez Uribes.L’executiu espanyol establirà un “accés extraordinari” a la prestació d’atur d’aquells professionals que “per la seva intermitència” no quedaven emparats per les ajudes generals establertes pel coronavirus. Aquesta mesura afectarà el 45% dels contractes del sector artístic de “caràcter intermitent”. “És una reivindicació històrica”, ha dit el ministre.