Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El govern espanyol defensa una “política exterior feminista”: “És més eficaç”

ACN Brussel·les.-La secretària d’Estat d’Afers Exteriors d’Espanya, Cristina Gallach, ha defensat que el govern de Pedro Sánchez està treballant en una “política exterior feminista”. “És més eficaç”, ha assegurat aquest […]

Avatar
Agències 17/11/2020

ACN Brussel·les.-La secretària d’Estat d’Afers Exteriors d’Espanya, Cristina Gallach, ha defensat que el govern de Pedro Sánchez està treballant en una “política exterior feminista”. “És més eficaç”, ha assegurat aquest dimarts en un debat sobre igualtat de gènere en política exterior organitzat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Gallach ha lamentat que, per exemple, a les reunions de ministres d’Exteriors a Brussel·les hi hagi “sensibilitats limitades” per la igualtat de gènere. Per la seva banda, l’eurodiputat dels Comuns, Ernest Urtasun, ha admès que la integració de la perspectiva de gènere a la diplomàcia europea és “més tardana”, si bé ha assegurat que s’estan fent avenços.

Urtasun va elaborar la primera resolució de l’Eurocambra que exigeix integrar la perspectiva de gènere a la política internacional. L’eurodiputat dels Comuns aposta per un discurs que fugi de la “victimització” i se centri en “l’empoderament” i el protagonisme de les dones.Desequilibri de gènere a la diplomàcia europeaLes dones estan infrarepresentades en la presa de decisions a la UE, especialment en els àmbits de la política exterior i la seguretat internacional. Dins de la UE, sis dones ocupen el càrrec de ministra de Defensa i només tres dels 27 ministres de Relacions Exteriors són dones. Al Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) que dirigeix Josep Borrell les dones representen poc més del 20% de la cúpula directiva, segons dades de recursos humans de la mateixa organització.Les 145 delegacions que la UE té desplegades arreu del món només compten amb 35 ambaixadores. És a dir, que més del 75% estan en mans d’homes. Entre els alts càrrecs només hi ha un 20% de dones, mentre que entre els caps d’unitat hi ha entorn d’un 30% de dones. Sí que hi ha paritat a l’estrat inferior del cos diplomàtic que, en general, escasseja de dones des de la seva creació el 2010.