Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El govern espanyol declara l’estat d’alarma a tot l’estat per la crisi del coronavirus

ACN Madrid.-El govern espanyol ha acordat declarar demà dissabte l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus durant 15 dies. El president Pedro Sánchez ho ha anunciat en una declaració institucional […]

Avatar
Agències 13/03/2020

ACN Madrid.-El govern espanyol ha acordat declarar demà dissabte l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus durant 15 dies. El president Pedro Sánchez ho ha anunciat en una declaració institucional aquest migdia a la Moncloa després que Espanya hagi superat ja els 4.000 infectats per covid-19 i els 120 morts. Segons ha dit, la decisió pretén mobilitzar “tots els recursos” disponibles a l’Estat, inclosos els recursos econòmics, sanitaris públics i privats, civils i militars, per “protegir la població, en particular els més vulnerables”. “Tardarem setmanes, serà molt dur i difícil, però pararem el virus”, ha dit Sánchez, reclamant “unitat i disciplina social”.

“Tots tenim alguna tasca o missió”, ha afirmat el president espanyol, que ha volgut reconèixer la tasca del personal sanitari, als que ha promès “tots els mitjans per fer la seva tasca” i mantenir “la coordinació”. Sánchez també s’ha dirigit a la gent gran i als que tenen malalties o patologies prèvies i que, com a tals, són més vulnerables al covid-19. “S’han de protegir al màxim davant de la infecció, evitar a tota costa els contactes i l’exposició en espais públics”, ha afirmat el president espanyol. El líder socialista també ha enviat un missatge per als joves, demanant-los que estiguin més a casa per no contagiar als altres. Sánchez ha dit als més joves que malgrat que per la seva “vitalitat poden sentir-se protegits, poden ser transmissors a persones properes molt més vulnerables”. “La vostra col·laboració és imprescindible”, ha defensat, reclamant “limitar contactes i distància social”. “Farem el que faci falta, quan faci falta i on faci falta”, ha dit Sánchez, que ha apel·lat al “deure personal” dels ciutadans a “seguir al peu de la lletra les indicacions dels experts” amb “màxima responsabilitat”. “La victòria depèn de cadascun de nosaltres”, ha assegurat Sánchez, descrivint com una mostra “d’heroisme” el netejar-se les mans o quedar-se a casa. Estat d’alarmaL’estat d’alarma està recollit a l’article 116 de la Constitució Espanyola per a situacions excepcionals, com una alerta sanitària. En concret, la Constitució diu que s’ha de declarar a través d’un decret acordat pel Consell de Ministres “per un termini màxim de 15 dies”. Per prorrogar-lo, cal l’autorització del Congrés. L’última vegada que es va declarar l’estat d’alarma va ser durant la vaga de controladors aeris l’any 2010.La mesura preveu limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l’ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.Sánchez no ha donat detalls de què contemplarà la declaració de l’estat d’alarma que preveu aprovar dissabte en el consell de ministres.