Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El govern espanyol calcula que els presos independentistes no sortiran aquest dimarts

ACN Barcelona/Madrid.-El govern espanyol calcula que els polítics independentistes presos no sortiran aquest dimarts de la presó, ja que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no publicarà els indults fins […]

Agències 22/06/2021

ACN Barcelona/Madrid.-El govern espanyol calcula que els polítics independentistes presos no sortiran aquest dimarts de la presó, ja que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no publicarà els indults fins aquest dimecres al matí. Tot i que el Suprem rebi les resolucions del Consell de Ministres directament aquest dimarts, no es podran dictar les interlocutòries d’excarceració fins que els indults s’hagin oficialitzat amb la signatura del rei Felip VI i la seva publicació al BOE, que fonts ministerials afirmen que serà aquest dimecres. Fonts del Suprem també preveuen l’excarceració per aquest dimecres.

Segons fonts de l’executiu, els expedients dels indults, que el govern espanyol no farà públics, són individualitzats i consten de tres grans blocs. En la primera part s’expliquen els antecedents, com l’informe sobre el comportament de cada pres al centre penitenciari i els informes de fiscalia, advocacia de l’estat i del Tribunal Suprem, que es va oposar als indults. En la segona part s’inclou el marc jurídic com la llei de l’indult, de finals del segle XIX, el codi penal, la Constitució espanyola i la doctrina del Suprem sobre la matèria, principalment una sentència contenciosa-administrativa del 2013. L’últim bloc analitza els motius per denegar o atorgar l’indult, com són la justícia, l’equitat i la utilitat pública, i conclou amb la proposta del govern espanyol.L’indult és parcial, ja que no pot ser total perquè la llei ho impedeix si el tribunal sentenciador s’hi oposa, com és el cas. Només afecta al que resta de la pena de presó i no afecta en cap cas la inhabilitació per a càrrec públic o electe, que segueix intacta per a cada condemnat. Tampoc es podia separar l’indult del delicte de sedició del de malversació, diuen fonts del govern espanyol, ja que la pena era única pels dos delictes. A més, se’ls ha posat la condició que no poden cometre delictes greus els propers anys.Un cop aprovats pel consell de ministres, els indults seran signats per Felip VI aquest dimarts a la tarda, i aquesta mateixa tarda el Suprem els podria rebre per anar avançant la feina de redactar les interlocutòries de liquidació de condemna i excarceració. No obstant això, l’alt tribunal no enviarà les interlocutòries als jutjats de vigilància penitenciària corresponents a cada presó fins que els indults s’hagin publicat al BOE, cosa que molt probablement passarà aquest dimecres al matí a primera hora. Serà aleshores quan el jutjat de vigilància penitenciària enviarà l’escrit a cada presó i es podrà fer efectiva l’excarceració. Els expedients sencers es quedaran al Ministeri de Justícia, com es fa sempre, ja que és un expedient administratiu amb dades privades, excepte si el Suprem el reclama.El govern espanyol no entra a valorar si PP i Vox poden interposar recurs contra els indults davant del Suprem, però sí que creu que no hi ha cap base per impugnar-los, ja que els consideren ben argumentats, amb un total de 34 pàgines. Tampoc veu factible que el Suprem prengui mesures cautelaríssimes i suspengui els indults abans d’escoltar les altres parts, ja que això només es pot fer en cas de fets irreversibles, cosa que no és el cas. Tampoc creu l’executiu de Pedro Sánchez que els indults es puguin considerar autoindults, cosa que la llei prohibeix, ja que això només seria així si afectessin membres del govern espanyol. En aquest sentit, recorden, les mateixes fonts, que es va indultar l’expresident de Cantàbria Juan Hormaechea.