Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El govern espanyol aprova un avantprojecte de llei per frenar l’excés de retribució a les elèctriques

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un avantprojecte de llei que pretén frenar l’excés de retribució que les companyies elèctriques obtenen per l’energia que generen les plantes nuclears […]

Avatar
Agències 01/06/2021

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un avantprojecte de llei que pretén frenar l’excés de retribució que les companyies elèctriques obtenen per l’energia que generen les plantes nuclears i hidràuliques. El text avalat pel Consell de Ministres afecta les centrals no emissores de CO2 anteriors a 2005. La vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat en roda de premsa que la norma afectarà “de manera positiva” els consumidors domèstics i industrials que veuran una “reducció” de la factura. L’objectiu de l’avantprojecte de llei és acabar amb els anomenats ‘beneficis caiguts del cel’ que obtenen les elèctriques per l’increment del preu del CO2.

El sistema actual de fixació de preus repercuteix l’impacte de l’oferta d’energia més cara, que correspon al gas i el CO2, en la retribució de totes les fonts de subministrament elèctric. D’aquesta manera, les energies més barates, com la nuclear o hidràulica, perceben una sobreretribució perquè cobren el preu de l’oferta més cara. Això encareix la factura elèctrica.El text aprovat aquest dimarts pretén reduir la sobreretribució que perceben les plantes hidràuliques i nuclears anteriors a 2005. Ribera ha afirmat que l’avantprojecte té “rigor” i és “congruent amb la legislació europea”. La vicepresidenta ha remarcat que el text s’aprova en un “moment particularment sensible” d’alts preus de l’electricitat.D’altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat enviar al Congrés el projecte de llei que crea un fons nacional per a la sostenibilitat del sistema elèctric que finançarà els costos associats al règim retributiu de renovables, cogeneració i residus amb aportacions de les subministradores d’energia.Ribera ha afirmat que ambdues normes tindran un impacte acumulat del 15% en la reducció de la factura elèctrica.