Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

El govern espanyol aprova l’avantprojecte que reforma la llei de la cadena alimentària per solucionar “desequilibris”

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat al Consell de Ministres d’aquest dimarts l’avantprojecte de reforma de la llei de la cadena alimentària que busca acabar amb els seus “problemes estructurals”. […]

Avatar
Agències 30/06/2020

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat al Consell de Ministres d’aquest dimarts l’avantprojecte de reforma de la llei de la cadena alimentària que busca acabar amb els seus “problemes estructurals”. Concretament, amb el “desequilibri” que afecta els agricultors i ramaders, ha explicat el ministre d’Agricultura, Luis Planas, que ha apuntat que un dels problemes és que “la formació de preus no se situa de baix a dalt sinó de dalt a baix”. També ha mencionat la “manca de transparència en la pròpia formació dels preus” i la “debilitat de l’element més fràgil de la cadena”, com són els productors de la matèria primera “de cara a la capacitat de negociació amb els altres” actors de la cadena alimentària.

Planas ha recordat les mobilitzacions d’agricultors i ramaders demanant “preus justos” i ha dit que, amb el decret llei aprovat al febrer, aquest avantprojecte de llei, que haurà de passar pel Congrés, es dona un segon pas per millorar la llei del 2013. El ministre ha destacat el “comportament excel·lent” que ha tingut la cadena agroalimentària durant la pandèmia.L’avantprojecte de llei transposa al dret espanyol la directiva europea sobre pràctiques comercials deslleials en el sector agroalimentari que afavoreix les relacions “equilibrades” entre els membres de la cadena. Recull l’extensió dels contractes per escrit a totes les operacions comercials de més de 2.500 euros, amplia el catàleg de pràctiques comercials deslleials prohibides i reforça el procediment sancionador.També protegeix els operadors nacionals en les relacions comercials internacionals pel que els productes importats s’hauran d’atendre a les pràctiques comercials contingudes en la llei espanyola. Pel que fa a les sancions, ho serà, per exemple, la cancel·lació en els 30 dies previs al moment d’entrega de productes agrícoles o alimentaris peribles.El text es remetrà a les Corts a la tardor després de les consultes a les CCAA, el sector, la CNMC, el Consell d’Estat i el Consell Econòmic i Social.Protecció per als pescadorsEl Consell de Ministres també ha aprovat un decret que millora les condicions de treball del sector pesquer. Amb la normativa, proposada pel Ministeri de Treball en col·laboració amb Agricultura, s’eleva la protecció dels pescadors amb mesures com la formalització del contracte de treball per escrit, el dret a la repatriació en cas que la relació laboral se suspengui o el dret a l’atenció mèdica.Aquest decret culmina la transposició de la directiva europea sobre la qüestió i és un pas previ a la ratificació del conveni 188 de la OIT sobre el treball a la pesca.