Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El govern espanyol aprova l’avantprojecte de llei de Formació Professional

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei de Formació Professional (FP). El text estableix que tota l’FP tingui caràcter dual, és a dir, que combini la formació en […]

Avatar
Agències 15/06/2021

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei de Formació Professional (FP). El text estableix que tota l’FP tingui caràcter dual, és a dir, que combini la formació en el centre educatiu amb pràctiques a centres de treball. També fixa un sistema “únic” per acabar amb els dos subsistemes actuals, el laboral per a treballadors i desocupats i el formatiu, de continuació de l’etapa educativa. La llei planteja crear passarel·les entre l’FP i la universitat, crea un registre estatal d’FP que permet acreditar la vida formativa i estableix un nou model de reconeixement i acreditació de competències. Els itineraris s’estructuraran en cinc graus ascendents d’A a E, que van de microformacions específiques (A) a màsters d’especialització (E).

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha destacat en roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres que el “nou ordenament” de l’FP és “molt més flexible” i “suposa un salt radical” en relació amb el model anterior. Segons Celaá, la base del nou model és la “participació, la coresponsabilitat publicoprivada, l’estreta relació dels centres amb empreses i la connexió de l’oferta amb la realitat laboral”.Celaá ha remarcat que la llei també preveu la “internacionalització” amb la incorporació d’una llengua estrangera en la formació, la possibilitat d’obtenir titulació vàlida a diversos països o de fer estades a centres de treball d’altres països. Sobre la nova estructuració, la ministra ha assegurat que permet “dissenyar” a cada persona “el seu propi itinerari”.El nivell D correspon al que es coneix com a grau mitjà i superior. L’E és l’especialització després d’aquests graus. Celaá ha dit que aquesta nova estructura “facilita l’accés a un ventall de formacions” perquè inclou microformacions (nivell A), que poden ser cursos de només 30 hores. La ministra també ha explicat que l’acreditació de formacions es farà amb un “servei permanent, estructural i obert” i que es crearà un nou cos de professors especialistes en sectors singulars.Celaá ha dit que la llei pretén superar “problemes estructurals” del sistema. La ministra ha dit que són el “desequilibri entre formació i necessitats del mercat laboral”, la “baixa acreditació de competències professionals” de la població activa, “l’escàs temps que s’atribueix a la formació de treballadors” i la “baixa taxa de matriculació d’alumnes en FP”.La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha afirmat que aquesta és “una de les lleis més importants de la legislatura”.