Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El govern espanyol aprova la llei de canvi climàtic que marca el camí per assolir la neutralitat d’emissions el 2050

ACN Madrid.-El govern espanyol ha donat llum verda a l’avantprojecte de llei de canvi climàtic a la reunió d’aquest dimarts del Consell de Ministres que marca el camí per assolir […]

Avatar
Agències 19/05/2020

ACN Madrid.-El govern espanyol ha donat llum verda a l’avantprojecte de llei de canvi climàtic a la reunió d’aquest dimarts del Consell de Ministres que marca el camí per assolir la neutralitat d’emissions el 2050. El text, que podrà patir modificacions en el tràmit parlamentari, planteja que d’aquí al 2030 l’Estat haurà de reduir un 20% les emissions de CO2 en relació amb les de 1990. A banda, almenys un 70% del sistema elèctric s’haurà de generar amb energia renovable i un 35% del consum final (electricitat i també transport) haurà de ser de renovables. El 2050, el 100% de l’electricitat s’haurà de generar amb energies netes.

Ho ha explicat la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en roda de premsa després del Consell de Ministres. “El nostre país està preparat per fer aquest pas”, ha afirmat, i ho ha considerat una “oportunitat fonamental”. Ribera ha dit que, d’aquesta manera, Espanya “compleix amb les seves obligacions internacionals”.”És un moment crucial per al nostre present i futur”, ha assegurat Ribera, que ha remarcat que el govern espanyol vol “complir amb els més joves”. “No podem tornar al model anterior”, ha afirmat. La vicepresidenta quarta ha apuntat que es tracta d’un “desenvolupament sostenible i inclusiu”.Pel que fa al transport, d’aquí a 30 anys el parc de turismes hauria de ser lliure d’emissions directes de C02. L’executiu no prohibeix la comercialització de cotxes contaminants però, com a pas previ, l’any 2040 els vehicles comercials lleugers nous haurien de tenir zero grams de CO2 per quilòmetre. El govern espanyol preveu que la transició ecològica atraurà una inversió de 200.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2030 i això generarà entre 250.000 i 350.000 llocs de treball nets l’any. L’efecte en el PIB serà d’un creixement del voltant de l’1,8% el 2030 amb relació a un escenari sense les mesures d’aquest pla (entre 16.500 i 25.700 MEUR).Zones de baixes emissionsEls municipis de més de 50.000 habitants i els territoris insulars hauran d’introduir en la planificació d’ordenació urbana la implantació de zones de baixes emissions no més tard del 2023 així com accions per afavorir els desplaçaments a peu o en bici i la mobilitat elèctrica. Nou marc retributiuEl text preveu que el govern espanyol desenvolupi un nou marc retributiu per a la generació renovable, basat en el reconeixement a llarg termini d’un preu fix per l’energia, per oferir previsibilitat i estabilitat en els ingressos del sector i fer que es traslladi en una baixada de preus per al consumidor. El nou marc s’atorgarà mitjançant subhastes. D’altra banda, el text crea la figura del titular d’emmagatzematge com a subjecte del sistema elèctric per afavorir la implantació i desenvolupament d’aquestes tecnologies. També institueix la figura de l’agregador independent que participarà en el mercat comprant o venent diferents consums agregats.Afavoreix la hibridació, és a dir, que s’incorporin diverses tecnologies de generació en una mateixa instal·lació (per exemple, incorporant panells solars en una planta eòlica). També es contempla la repotenciació de les instal·lacions.