Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El govern espanyol aprova el primer paquet de reforma de les pensions acordat amb els agents socials

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el primer paquet de reforma de les pensions acordat amb els agents socials. L’avantprojecte de llei inclou la revalorització anual de les […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Madrid.-El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el primer paquet de reforma de les pensions acordat amb els agents socials. L’avantprojecte de llei inclou la revalorització anual de les pensions amb l’IPC, la derogació del factor de sostenibilitat així com mesures orientades a revisar el model de jubilació anticipada per apropar l’edat efectiva de jubilació a la legal. La reforma està vinculada a les mesures compromeses amb Brussel·les en el component 30 del pla de recuperació i és fruit d’un pacte entre el Ministeri de Seguretat Social, els sindicats i la patronal. La previsió és que entri en vigor el 2022 després de passar pel Congrés.

La reforma elimina els aspectes més polèmics de la reforma de les pensions del PP de 2013, és a dir, l’índex de revalorització de les pensions (IRP) que limitava la pujada anual a un 0,25% quan hi hagués dèficit i el factor de sostenibilitat, que havia d’entrar en vigor el 2023 i implicava una rebaixa de la pensió en relació amb l’evolució de l’esperança de vida.El factor de sostenibilitat se substituirà per un mecanisme d’equitat intergeneracional, encara per definir, que se seguirà negociant amb els agents socials fins a mitjans de novembre amb la previsió que es comenci a aplicar a partir de 2027.Una de les novetats sobre la jubilació anticipada voluntària és que els coeficients reductors seran mensuals per donar més flexibilitat i s’aplicaran sobre la pensió -i no sobre la base reguladora-. En la majoria de casos seran més baixos per incentivar petites demores. Els terminis també canvien en la jubilació anticipada involuntària.A més, estableix nous incentius per retardar la jubilació. Per cada any de demora, s’afegirà un percentatge addicional del 4%, una quantitat concreta en funció de l’import de la pensió que premiarà les carreres de cotització més llargues o una combinació d’ambdues opcions. També prohibeix les clàusules convencionals de jubilació forçosa abans dels 68 anys, límit que es podrà rebaixar en alguns sectors si incrementen la participació de les dones.Un altre element de l’acord és la inclusió del compromís del govern espanyol de fer una transferència del 2% del PIB a la Seguretat Social a través dels pressupostos generals de l’Estat per garantir el sistema públic de pensions.Polèmica amb els ‘baby boomers’El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va generar polèmica la setmana passada quan va dir que el nou mecanisme d’equitat intergeneracional implicaria o bé una rebaixa de la pensió dels ‘baby boomers’ o que la generació de nascuts entre finals dels anys 50 i mitjans dels 70 haguessin de treballar més anys. Escrivá va matisar després que és un element que encara s’ha de definir amb els agents socials.