Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

El govern espanyol aprova ajudes directes de fins a 784 MEUR per ajudar el sector agrícola i ramader davant la sequera

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El govern espanyol ha aprovat quest dijous ajudes directes per valor de 784 MEUR per a donar suport a pagesos i ramaders davant l’actual sequera. Mitjançant un decret llei, es preveuen mesures en àmbits fiscal, financer, sociolaboral per donar resposta a les pèrdues que està registrant el sector per la falta d’aigua. L’executiu ha defensat que es tracta d’un paquet d’ajudes “sense precedents” i el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha assegurat que prioritzaran el “diàleg” amb els afectats així com amb els governs de les comunitats on la sequera té més incidència. El govern espanyol també executarà obres d’urgència aquest estiu per a la dessalinitzadora de la Tordera, valorades en 220 MEUR, tot i que encara no entrarà en funcionament.

En relació a les crítiques de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, pel retard en l’adopció de mesures per part del govern d’Espanya, el ministre Planas ha dit que les decisions que han pres responen a les sol·licituds de la consellera i que s’han impulsat “en el moment que tocava”.

Publicitat

Els 784,2 MEUR inclouen 10 mesures que pretenen “assegurar la continuïtat del sector agrícola” en l’actual context de sequera i crisi climàtica. De les ajudes directes, 355 MEUR seran per als sectors ramaders càrnic i lleter, 276,7 MEUR per a l’agricultura i 5 MEUR per a l’apicultura. El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractes per cobrir fins al 70% del cost de la pòlissa de l’assegurança per sequera en els cultius de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l’aplicació de la nova PAC com l’ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d’ajudes.

<strong>Prop de 2.200 MEUR per combatre la sequera, segons el govern espanyol</strong>

El conjunt de mesures aprovades pel govern espanyol per combatre la sequera i augmentar els recursos hídrics sumaria 2.190 MEUR. D’aquesta quantitat, uns 1.400 milions són per construir noves infraestructures com les plantes dessalinitzadores, duplicar la reutilització d’aigües urbanes i reduir els cànons i tarifes de les explotacions agràries afectades.

A Catalunya es destinaran 220 milionts per la planta de la Tordera tot i que no entraria en funcionament aquest estiu. Pel que fa a la reutilització de l’aigua en l’àmbit urbà, l’objectiu és que el volum passi del 10% actual al 20% al 2027. Això suposaria passar de 400 a 1.000 hectòmetres cúbics a l’any, segons ha explicat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

<strong>Suport als regants</strong>

Per ajudar als regants que aquest 2023 pateixen una reducció de la dotació d’aigua, el govern espanyol aplicarà una exempció del cànon de regulació i a la tarifa d’utilització de l’aigua. Aquesta exempció serà del 50% si la davallada de la dotació és del 40 al 60% i del 100% si se supera aquest 60%.

També s’han aprovat ajudes a la fiscalitat i de liquidesa, com la devolució de l’IBI als professionals del sector de 200.000 explotacions amb ocupació única, l’ampliació de línies de crèdit ICO, MAPA, SAECA, i més diners per avals de crèdits, així com l’ajornament de quotes a la Seguretat Social per la sequera. Finalment, el ministre Planas ha parlat d’aplicar una moratòria al Quadern Digital per tal de reduir la càrrega administrativa al sector agrícola i ramader.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió