Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El govern espanyol ajorna la reforma fiscal completa però manté l’impost a les elèctriques per al 2023

ACN Madrid – La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha admès aquest dimecres que el seu executiu ajorna la reforma fiscal completa que havia compromès amb Brussel·les. Malgrat aquest fet, […]

Agències 06/07/2022

ACN Madrid – La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha admès aquest dimecres que el seu executiu ajorna la reforma fiscal completa que havia compromès amb Brussel·les. Malgrat aquest fet, segons Montero, el govern espanyol impulsarà “un repartiment més just dels beneficis que s’estan generant com a conseqüència dels efectes de la guerra d’Ucraïna”, en referència als beneficis extraordinaris de les elèctriques. “El ministeri està treballant en una fiscalitat sobre les empreses energètiques que tenim com a objectiu que entri en vigor el 2023, però sobre els beneficis del 2022”, ha dit.

Montero ha confirmat d’aquesta manera la informació publicada per ‘El País’ que apunta que l’executiu ja deixa per a la pròxima legislatura la reforma discal que li reclama Brussel·les i que quedava recollida a l’informe que els experts van presentar a principis de març.

“És obvi que hem d’acompanyar el creixement econòmic, i la situació que avui s’està produint per l’encariment de les matèries primeres i de preus”, ha dit. Ha posat com a exemple que la reforma fiscal preveia un increment dels impostos al dièsel, i la situació ha portat el seu govern a fer tot el contrari, subvencionar-lo amb 20 cèntims per litre.

“Els governs hem d’atendre les necessitats dels ciutadans, i això implica que hem de posar l’accent en les conseqüències de la guerra”, ha dit, i per aquest motiu el govern espanyol ha desplegat mesures per valor de 15.000 milions.

Montero ha fet referència també a la reunió de la taula del diàleg social d’aquesta tarda. La ministra ha demanat als agents socials que siguin capaços d’acostar posicions per assolir un pacte de rendes. “Esperem que a la reunió es puguin anar acostant posicions”, ha dit.