Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El Govern envia una carta a altes instàncies europees on demana participar en el disseny dels fons i tenir “veu pròpia”

ACN Barcelona.-El Govern ha enviat una carta a les altes instàncies europees on ha demanat tenir “veu pròpia” a Europa i participar en el disseny dels fons. El document ha […]

Avatar
Agències 03/12/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha enviat una carta a les altes instàncies europees on ha demanat tenir “veu pròpia” a Europa i participar en el disseny dels fons. El document ha estat signat per 24 territoris de nou estats membres, entre els quals es troben Alemanya, França, Itàlia o Croàcia. A l’Estat, el País Basc, les Illes Balears i València també han subscrit l’acord. En l’acte de presentació de la iniciativa, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat la capacitat de lideratge del Govern i ha assegurat que aquesta petició ha de contribuir a garantir la igualtat d’oportunitats a tots els territoris, perquè ningú es quedi enrere. “Volem ser protagonistes en la gestió dels fons europeus”, ha resumit.

Els diferents governs han enviat la carta a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i al Consell d’Europa. “Ens dirigim a Ursula von der Leyen, David Sassoli i Charles Michel perquè volem participar en la presa de decisions de l’Europa post-covid”, ha manifestat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. El també conseller d’Economia i Hisenda ha reivindicat la capacitat del Govern per participar directament en la reconstrucció dels països i del conjunt de la Unió Europea després de la pandèmia i ha recordat que Catalunya ja té experiència en la gestió dels fons europeus i la cooperació entre diversos territoris. Aragonès ha reiterat que Catalunya té les competències necessàries per “liderar” projectes finançats pels fons europeus i ha assegurat que disposa de “multitud” d’iniciatives “potents i transformadores” en línia amb els valors promoguts pel pla Next Generatiu EU. “Hem estat i seguirem sent un actor clau en la lluita contra la covid i ens hem guanyat el dret de participar en com ha de ser l’Europa després de la pandèmia. Volem ser presents a les negociacions a escala europea perquè la visió dels nostres territoris és imprescindible, indelegable i insubstituïble”, ha subratllat el vicepresident en funcions de president. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha reclamat la participació dels territoris en les decisions que afecten els ciutadans i ha assegurat que la carta enviada a les instàncies europees ha de ser el “punt de partida” per una aliança entre regions. “Aquesta aliança no vol ser una nova estructura institucional, sinó un espai que permeti avançar en la superació de la covid i que ha de permetre contribuir per garantir la igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans i territoris europeus”, ha manifestat el conseller. La delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, ha afirmat que aquesta carta vol fer un pas endavant per demostrar la “voluntat d’avançar cap a la integració europea”. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta aliança pretén “fer sentir” els interessos de Catalunya, però també compartir els valors d’integració i cohesió amb la resta de territoris.