Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Govern elabora el primer mapa de sòls de Catalunya

ACN Barcelona.-El Govern de la Generalitat ha elaborat el primer mapa de sòls de Catalunya. El document cartogràfic s’ha presentat aquest divendres. El mapa ofereix informació sobre la distribució dels […]

Avatar
Agències 20/09/2019

ACN Barcelona.-El Govern de la Generalitat ha elaborat el primer mapa de sòls de Catalunya. El document cartogràfic s’ha presentat aquest divendres. El mapa ofereix informació sobre la distribució dels sòls en el territori i les seves característiques físiques, químiques i biològiques. Des de l’executiu català s’apunta que el projecte va néixer de la necessitat de conèixer aquest recurs “limitat, no renovable a curt i mitjà termini i subjecte a nombroses amenaces”, per preservar-lo i gestionar-lo de manera sostenible. Així, el mapa permet obtenir informació precisa sobre els valors agronòmics, ecosistèmics i ambientals de les diverses unitats cartogràfiques en què s’ha dividit el sòl català. Es tracta, afegeixen les mateixes fonts, d’un document clau per aplicar polítiques de mitigació del canvi climàtic.

En aquest sentit, el Govern subratlla que els sòls representen el tercer reservori de carboni més important del planeta, després dels oceans i dels estrats geològics. I afegeix que determinades pràctiques de gestió del sòl aconsegueixen incrementar-ne la capacitat per absorbir i emmagatzemar carboni orgànic, fet que el converteix en una eina “rellevant” alhora d’enfrontar-se amb el repte de mitigar els efectes del canvi climàtic. Conèixer amb precisió les característiques del sòl a Catalunya pot servir de base per estudiar la seva capacitat d’absorció de carboni, apunta l’executiu.D’altra banda, la informació que proporciona aquest mapa serà una eina “imprescindible” per poder aplicar la Llei dels espais agraris (LEA), aprovada pel Parlament el 17 de juny. El contingut d’aquest mapa de sòls serà “molt valuós” per determinar quins són els sòls d’alt valor agrari que s’han de protegir, així com les terres productives en desús susceptibles de formar part del Banc de Terres previst per la Llei.El mapa és el resultat de síntesi de les diverses dades disponibles en el moment de la seva elaboració, l’any 2018, i és fruit de la col·laboració durant molts anys de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). També hi han col·laborat membres del grup de treball de sòls, format per experts de diferents universitats catalanes, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de l’ICGC i del DARP.