Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El Govern detecta tràfic de dones entre les refugiades ucraïneses i fa controls a les fronteres per evitar més casos

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern ha detectat tràfic de dones entre les refugiades ucraïneses a Catalunya. Així ho ha dit aquest dimecres la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha assegurat que ja s’estan fent controls a les fronteres i a l’estació de Sants –un dels principals punts d’arribada de persones que fugen de la guerra-. Verge ha evitat donar xifres del nombre de casos perquè ho estan investigant, però ha indicat que en les pròximes setmanes se’n podrà fer balanç amb xifres. La consellera ha explicat que “no és un fenomen estrany” en els conflictes armats, ja que hi ha xarxes especialitzades. Així mateix, ha assenyalat que també hi ha hagut casos de tràfic entre menors no acompanyats.

Verge ha detallat que el context de guerra és “propici” perquè hi hagi organitzacions criminals que “utilitzin” la sensació de “desempara i necessitat” per aprofitar-se’n. La consellera ha assegurat que el departament està treballant amb ACNUR i Mossos d’Esquadra per detectar-ho i després derivar-ho als serveis corresponents. Els casos de tràfic de menors no acompanyats estan en mans de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Publicitat

<strong>”Esponjar” l’acollida de refugiats </strong>

L’objectiu del Govern és poder “esponjar” l’acollida de refugiats i que la situació sigui “el més normal possible”. Així ho ha dit la consellera d’Igualtat i Feminismes, que ha indicat que estan treballant de manera “coordinada” amb entitats com la Creu Roja per aconseguir-ho.

Segons les dades del Govern, a Catalunya han arribat més de 13.500 persones que fugien de la guerra. La Creu Roja n’està atenent prop de 5.500, que estan allotjades en 29 municipis. La meitat dels refugiats han estat acollits directament per famílies. Pel que fa a escolaritzacions, se’n comptabilitzen més de 1.000. Verge ha avisat que les dades permeten tenir una “fotografia” del moment, però poden variar.

Davant la previsió que el conflicte serà “llarg”, l’executiu treballa per poder allotjar les persones que arriben a Catalunya, posant el focus en els infants. En aquesta línia, Verge ha detallat que allotjaments com ara els hotels “no poden ser permanents”. “Aquest no és el model d’acollida que volem”, ha dit la consellera. L’objectiu és que aquestes persones puguin trobar un habitatge “en condicions normals” i per aquest motiu el Govern està en contacte amb els ajuntaments per poder gestionar-ho.

Verge també ha avisat que calen “recursos específics”, que l’Estat “ha de concretar. A més, la previsió és que continuïn arribant persones que fugen de la guerra.

<strong>Creu Roja atén unes 500 persones al dia al centre de Fira</strong>

Creu Roja està atenent unes 500 persones cada dia –i en algunes ocasions han arribat a les 900- al centre que el govern espanyol va habilitar fa dues setmanes en un dels pavellons de Montjuïc de Fira de Barcelona, ha indicat el coordinador de l’entitat a Catalunya, Enric Morist. El coordinador s’ha mostrat content amb la feina de Creu Roja en aquest centre, del qual ha destacat sobretot les dimensions i que els ha permès concentrar l’atenció humanitària a les persones que fugen de la guerra. 

Sobre la tasca humanitària que hi fa, el coordinador ha explicat que identifiquen les persones que arriben; les deriven als serveis estatals perquè facin els tràmits corresponents i, sobretot, busquen allotjament per a aquells que no tenen a Catalunya cap recurs, alguns en situacions d'”extrema vulnerabilitat” i amb necessitats sanitàries. En aquests casos, se segueix un protocol establert amb el Departament de Salut. El coordinador ha parlat de la complexitat d’allotjar unes 5.500 persones en 20 dies i ha destacat la col·laboració amb altres entitats, ajuntaments i hotels.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió