Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Govern destina 20 MEUR a les universitats per afrontar les despeses extraordinàries derivades de la pandèmia

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat destinar 20 milions d’euros del fons de contingència a les universitats per atendre l’increment de despesa no pressupostada a conseqüència de l’impacte de la crisi […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat destinar 20 milions d’euros del fons de contingència a les universitats per atendre l’increment de despesa no pressupostada a conseqüència de l’impacte de la crisi sanitària de la covid-19. Aquests diners que es transferiran al sistema universitari han de permetre pal·liar part de l’adaptació de les universitats a l’activitat no presencial a compte de la finalització del curs 2019-2020 i també de l’inici del curs actual 2020-2021. Aquestes despeses addicionals vénen derivades de les mesures de seguretat i protecció imprescindibles en matèria de salut en la lluita contra la pandèmia i sobretot la necessitat d’adaptació de les universitats a un model de docència mixt que combina la presencialitat i la virtualitat.

Aquesta actualització del model docent afecta espais físics, recursos materials i recursos humans en funció de les característiques de cada centre i la naturalesa de les matèries. Entre els canvis que han d’incorporar les universitats en un escenari de no presencialitat hi ha la millora tecnològica de les instal·lacions, amb aules dotades amb sistemes de gravació, reforç dels sistemes de ciberseguretat i de protecció de dades; l’actualització i ampliació de les infraestructures de suport a la docència, amb dotació i adquisició de llicències de diferents softwares de continguts docents digitals; la formació del professorat i de personal de suport relacionat amb la docència mixta, i les actuacions necessàries per reduir la bretxa digital tant del professorat com de l’estudiant, entre d’altres. El Govern i les universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya, van acordar el juny passat un model híbrid de docència per aquest curs acadèmic que alternaria les classes presencials amb les virtuals en funció de l’evolució de la pandèmia en cada moment. Davant l’actual increment del risc de contagi el Govern i les 12 universitats catalanes van acordar aquest diumenge, a petició de Salut Pública, reduir l’activitat presencial als campus universitaris per contribuir a contenir l’índex de contagi per covid-19 a Catalunya mitjançant la rebaixa de la mobilitat de la comunitat universitària. Al llarg del curs, i en funció de les necessitats de majors recursos del sistema universitari ocasionats per la Covid-19, es podran realitzar noves transferències per finançar els sobrecostos que es vagin produint. El sistema universitari de Catalunya està integrat per dotze universitats.