Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El Govern destina 10 MEUR a promoure la implantació de models més eficients de recollida selectiva de residus

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 10 MEUR a la realització de projectes pilot de compra pública d’innovació en matèria de recollida selectiva. El pressupost, que gestionarà l’Agència […]

Avatar
Agències 09/02/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 10 MEUR a la realització de projectes pilot de compra pública d’innovació en matèria de recollida selectiva. El pressupost, que gestionarà l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en tres anualitats fins al 2023, té com a objectiu promoure la implantació de models més eficients de recollida selectiva de residus. També servirà per assolir els objectius establerts en el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) d’acord amb la normativa de la UE, i aportar solucions innovadores en el sistema de recollida selectiva a Catalunya. La partida del 2021 és de 2,5 MEUR, puja a 5 MEUR per al 2022 i torna a situar-se en 2,5 MEUR al 2023.

Els nous models de gestió de residus hauran d’aportar solucions a reptes com estendre el sistemes personalitzats de recollida selectiva –actualment bàsicament a municipis petits- a àmbits territorials de més població i a municipis més grans. També introduir canvis en els sistemes de recollida selectiva dels comerços i activitats de serveis, així com dels productors de residus assimilables a municipals perquè considerin prèviament la prevenció, facin la separació en origen, s’involucrin en tota la cadena del procés de valorització i garanteixin la correcta destinació. I també crear un sistema de monitoratge transparent i accessible, amb l’objectiu que els ciutadans i les activitats econòmiques que produeixen residus municipals puguin conèixer l’impacte directe del seu comportament vers els índexs de prevenció i de recollida selectiva del seu territori. Un sistema que ha de permetre a les administracions públiques accedir a la informació i adaptar les seves actuacions en funció dels resultants obtinguts i replantejar el sistema per millorar l’eficàcia del servei públic.