Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El Govern descarta crear una nova taxa audiovisual: “El TC no ha deixat espai fiscal per plantejar una alternativa”

ACN Barcelona.-El Govern descarta crear una nova taxa destinada a l’audiovisual que substitueixi l’aprovada pel Parlament l’any 2014 i tombada posteriorment pel Tribunal Constitucional (TC). En una entrevista a l’ACN, […]

Avatar
Agències 28/01/2020

ACN Barcelona.-El Govern descarta crear una nova taxa destinada a l’audiovisual que substitueixi l’aprovada pel Parlament l’any 2014 i tombada posteriorment pel Tribunal Constitucional (TC). En una entrevista a l’ACN, el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, veu “molt difícil” crear un nou tribut que l’alt tribunal no pugui impugnar al·legant que es dona una doble imposició. “Malauradament, quan t’enfrontes al TC no només és important tenir la raó, sinó que et deixi l’espai fiscal per platejar una alternativa i no el veiem. No volem generar falses expectatives”, ha precisat. Per això, aposta per compensar la pèrdua de la recaptació amb una aportació a la conselleria “per sobre de la mitjana departamental”.

El Departament d’Economia porta mesos “donant voltes” sobre com reformular l’impost destinat a finançar les polítiques audiovisuals de Catalunya. Per Castellanos, l’impost a les operadores d’Internet –conegut com la taxa audiovisual- estava “ben definit” i està convençut que no suposava una “doble imposició”, en la línia del que van recollir alguns vots particulars a la sentència adversa del Constitucional. Per això, la “falta de garanties” per trobar un tribut que pugui substituir-lo, han optat per aportar la recaptació a través del pressupost. “El creixement del Departament de Cultura és superior al 14%, mentre que en la resta de conselleries no s’arriba al 13%”, precisa.Amb tot, reconeix que el Govern és “conscient” que els comptes no responen encara a les demandes del sector -que reclama assolir el 2% del pressupost total- però demana posar en valor “l’esforç pressupostari del Govern” per “començar a revertir” la situació.Castellanos també ha precisat que l’aportació destinada a la producció de films vagi acompanyat d’un pla d’estímul del sector audiovisual.