Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Govern denuncia que ha assumit 18 MEUR de costos per gestionar les beques universitàries i exigeix el traspàs

ACN Barcelona.-La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha denunciat que la Generalitat ha assumit 18 MEUR de costos per la gestió de les beques universitàries des del 2001. […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Barcelona.-La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha denunciat que la Generalitat ha assumit 18 MEUR de costos per la gestió de les beques universitàries des del 2001. El càlcul es des d’aquest any perquè és quan una sentència del Tribunal Constitucional va determinar que les beques universitàries són competència de la Generalitat. Per això, Geis ha acusat els diferents executius estatals d’incompliment “flagrant” de les sentències. Del total, 8 MEUR són de beques no universitàries i 10,7 d’universitàries. La consellera ha garantit revertir en més ajuts les despeses suportades fins ara, un cop es tingui la competència. Ha criticat també que Catalunya rep un 10% de beques però representa el 17% dels universitaris, 44 MEUR de “greuge”.

Segons dades de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), el curs 2020-2021 la Generalitat ha gestionat més de 119 MEUR en beques i ajuts de l’Estat, a través del conveni actiu des del 2005. En una interpel·lació de Junts al Parlament, la consellera ha explicat que aquest conveni es va articular per poder fer la gestió dels ajuts mentre la competència no la tingui la Generalitat.Geis ha exigit que el traspàs es faci efectiu d’immediat. Ha afegit que quan això passi es podrà crear una finestreta única i facilitar la gestió, així com revertir en més política de beques.