Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

El Govern demana als 5,48 milions d’electors que s’expressin a les urnes: “El vot és el màxim símbol de la democràcia”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern ha fet una crida als 5,48 milions de catalans censats a les eleccions municipals del 28-M que s’expressin a les urnes. “El vot és el màxim símbol de la democràcia i avui demanem mobilització i que la ciutadania s’expressi”, ha dit la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en una roda de premsa per informar del desenvolupament dels comicis als ajuntaments i les eleccions al Consell General d’Aran. Vilagrà, ha explicat que la jornada es desenvolupa “sense incidències greus ni significatives” tot i que hi ha hagut “endarreriments” perquè alguns membres han arribat tard i incidències com “retirada de propaganda” a prop d’un col·legi i “algun pany forçat”.

En tot cas, la consellera ha detallat que es tracta d’incidències “habituals” en els processos electorals.

Publicitat

Vilagrà, que lidera la conselleria responsable del desenvolupament dels processos electorals, ha afirmat que les 8.946 meses s’han pogut constituir i, per tant, “la votació es desenvolupa de forma totalment normalitzada”. En aquestes eleccions hi ha presentades llistes en tots els municipis i entitats municipals descentralitzades. “En cap cas s’hauran de repetir les eleccions”, ha puntualitzat la consellera de la Presidència.

En total, el cens ha crescut un 1,2% des del 2019, quan es van celebrar els últims comicis per escollir els alcaldes i alcaldesses, segons ha detallat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. El nombre de meses, 8.946, s’ha incrementat encara més, fins a un 7%. En total, s’han presentat 9.139 regidors (+0,7), en 3.652 candidatures (+0,6%)

<strong>Sistema electoral</strong>

Dels 947 municipis que escullen un nou ajuntament, un 81% tenen més de 250 habitants i per tant, tenen com a circumscripció electoral el mateix municipi, disposen de llistes tancades i tenen una barrera electoral del 5% dels vots vàlids, que es comptabilitzen segons la llei d’Hondt.  

En el cas dels 173 municipis de fins a 250 habitants que no funcionen com a consell obert, s’escullen o 3 o 5 regidors i el vot no és a la llista sinó a cada candidat. Pel que fa als sis municipis que funcionen amb consell obert, les candidatures són nominals i el recompte es per majoria simple.

En aquests comicis també es decideix qui formarà part dels conselles comarcals, que tenen totes les comarques menys Barcelona i el Lluçanès, que està pendent de constituir-lo. En aquest cas, els representants s’escullen per elecció indirecta a partir dels resultats de les eleccions municipals, amb un llindar del 3% dels vots.

<strong>Eleccions a l’Aran </strong>

Aquest diumenge hi ha una doble cita electoral a l’Aran. Els electors es trobaran amb una sola mesa electoral per a tots els processos i hauran d’escollir els candidats a les municipals amb el sobre blanc, i els del Consell General amb un de groc ataronjat. D’altra banda, el sobre per elegir els membres de les entitats municipalitzades tindran un sobre de color verd clar.

Estan censades a l’Aran 7.309 persones, un 2,7% més que fa quatre anys. Els electors hauran d’escollir entre 18 candidatures.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió