Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El Govern demana a l’Estat poder integrar Andorra i l’Alt Urgell en la mateixa àrea de mobilitat de cap de setmana

ACN Barcelona.-El Govern de la Generalitat ha preparat que la comarca de l’Alt Urgell pugui integrar Andorra dins els seus límits de restricció de mobilitat durant el cap de setmana. […]

Avatar
Agències 15/12/2020

ACN Barcelona.-El Govern de la Generalitat ha preparat que la comarca de l’Alt Urgell pugui integrar Andorra dins els seus límits de restricció de mobilitat durant el cap de setmana. Així ho ha anunciat la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, que ha avançat que des de Catalunya “s’ha definit” que l’obertura perimetral de l’Alt Urgell pugui incloure Andorra per “tenir en compte la realitat transfronterera”. Com que aquesta integració, però, no és només competència de la Generalitat, Budó ha explicat que el Govern ja ha “sol·licitat als ministeris de l’Interior i d’Exteriors la possibilitat de fer-ho”. “Si acaba sent així, permetrà que la mobilitat comarcal de cap de setmana s’integrarà amb Andorra en un únic territori”, ha conclòs.

Des del Govern, a més, han començat a plantejar la possibilitat que més endavant i en funció de l’evolució epidemiològica de la covid-19, es puguin aplicar mesures, restriccions i relaxament de directrius de manera “asimètrica i per territoris”. Fins ara, l’executiu ha dictat normes per a tota Catalunya i sense fer distinció entre zones, malgrat que algunes obtenen dades molt millors o molt pitjors que altres, buscant un equilibri general de l’epidemiologia. Ara, però, segons Budó, el Govern s’ha obert a la possibilitat de canviar això en un futur. “Si veiem que hi ha algun territori que podria evolucionar i passar de fase, decidirem si es pot fer de manera asimètrica per a que avancin els territoris que tinguin millors dades”, ha dit. Per últim, preguntada pels motius que porten a la Generalitat a relaxar l’estricte confinament municipal de cap de setmana al perímetre comarcal mentre, alhora, les dades de la covid-19 no milloren, Budó ha defensat que la nova mesura amb àmbit comarcal encara “redueix la mobilitat del cap de setmana, que és quan més gent es podria moure per motius de lleure”. “Entre setmana, la gent es mou per feina o estudis però el cap de setmana cal restringir la mobilitat. Fins ara estava molt molt reduïda, i ara des de les autoritats sanitàries s’ha obert una mica per garantir també el reequilibri territorial”, ha justificat.