Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El govern de Sánchez suma el tercer recurs al TC contra una llei catalana

ACN Barcelona.-El govern de Pedro Sánchez suma tres recursos al Tribunal Constitucional (TC) contra lleis aprovades al Parlament amb la decisió d’impugnar la normativa catalana que regula el preu dels […]

Avatar
Agències 15/06/2021

ACN Barcelona.-El govern de Pedro Sánchez suma tres recursos al Tribunal Constitucional (TC) contra lleis aprovades al Parlament amb la decisió d’impugnar la normativa catalana que regula el preu dels lloguers. Una llei que va ser aprovada a la cambra catalana amb els vots favorables dels comuns, que formen part del govern espanyol de coalició. Les altres dues qüestions recorregudes són el nou mínim exempt català de l’IRPF per a les rendes baixes i la llei d’ordenació litoral. A banda del nou recurs que arribarà ara al TC, n’hi ha sis més pendents de resoldre sobre lleis catalanes. Dos que va presentar el govern del PP i dos més que diputats dels populars al Congrés han portat davant l’alt tribunal.

Des del juny del 2018, quan va arribar a la presidència del govern espanyol, Sánchez ha portat tres lleis catalanes al TC. Aquesta vegada però, tal com s’ha anunciat, no en demanarà la suspensió, així doncs, continuarà vigent mentre l’alt tribunal no es pronunciï sobre el fons de la qüestió. En canvi, estan suspeses cautelarment les altres dues lleis recorregudes pel govern de Sánchez. Concretament són l’article 88 de la llei d’acompanyament als pressupostos del 2020 que fa referència al nou mínim exempt català de l’IRPF per a rendes baixes; i diversos article de la llei 8/2020 de 30 de juliol de protecció i ordenació litoral. Aquest article atorga als ajuntaments competències per a activitats com per exemple esdeveniments culturals o esportius a les platges. Ara el recurs de l’executiu espanyol contra la llei 11/2020 de contenció de les rendes de contractes d’habitatges se suma al que ja va presentar el PP. A més, els diputats populars han portat en els últims anys dos recursos més contra lleis catalanes. Un d’ells contra la llei d’acompanyament als pressupostos que permet als ajuntaments imposar un impost als creuers turístics. Precisament, la setmana passada, l’alt tribunal va avalar aquesta norma tombant el recurs del PP. I l’altra recurs del partit liderat per Pablo Casado i que el TC té pendent de resoldre és en contra diversos articles de la llei sobre el dret de les dones a eradicar la violència masclista. Així mateix, els dos recursos que el tribunal té sobre la taula de l’anterior govern espanyol del PP fan referència a la llei de l’Agència Catalana de Protecció Social i a la llei de comerç, serveis i fires. Les dues actualment continuen suspeses de manera cautelar.A més, al TC també hi consta com a pendent de resoldre una qüestió d’inconstitucionalitat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra part de la llei 12/2009 d’educació.