Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El govern de Reus presenta un pressupost de 122 MEUR, 8,5 MEUR dels quals per a inversions

ACN Reus.-El govern de Reus ha presentat un pressupost que puja a 122,67 MEUR per al 2021, una xifra inferior a la dels comptes anteriors per l’efecte del traspàs de […]

Agències 11/11/2020

ACN Reus.-El govern de Reus ha presentat un pressupost que puja a 122,67 MEUR per al 2021, una xifra inferior a la dels comptes anteriors per l’efecte del traspàs de la gestió de l’hospital Sant Joan a la Generalitat. Sense aquest efecte, els comptes tindrien un caràcter expansiu, amb un increment de 3,3 MEUR respecte el 2020, segons l’executiu local. La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha afirmat que els comptes volen donar continuïtat a les polítiques d’atenció a la ciutadania en el context d’una “triple crisi sanitària, social i econòmica”, en la direcció de garantir l’atenció als més vulnerables i la generació d’activitat econòmica. S’ha previst un pla d’inversions de 8,5 MEUR. La proposta es votarà al ple municipal del 20 de novembre.

Caballero ha assenyalat que la previsió d’ingressos ordinaris creix en més de 3,3 MEUR i que, això, permet mantenir “tots els serveis i ajuts vigents”. La regidora d’Hisenda ha insistit que aquest increment no s’obté de l’increment de les ordenances fiscals, que es congelen. A més, ha indicat que es mantenen les bonificacions fiscals de suport a la ciutadania i a les petites i mitjanes empreses, i s’incorporen noves bonificacions per generar ocupació, captar noves empreses i fomentar l’habitatge protegit.Segons els càlculs del govern local, es preveuen ingressar 700.000 euros del CatSalut en concepte de l’IBI de l’hospital Sant Joan -traspassat enguany a la Generalitat-. A més, el recàrrec del 50% de l’IBI sobre els immobles desocupats, aprovat amb les ordenances del 2020, permetrà ingressar uns altres 500.000 euros. El consistori també té en compte l’augment del 3% previst en la llei de Pressupostos Generals de l’Estat en concepte de cessió de tributs estatals.En el capítol de despeses, s’adapta el pressupost a la nova relació de llocs de treball aprovada; s’incrementen partides com la neteja de les escoles públiques i escoles bressol municipal -600.000 euros-; es destinen 600.000 euros més a la dotació d’ajuts directes a famílies en situació d’emergència social, i es dota el fons de contingència en 1 MEUR per donar resposta a les necessitats que puguin sorgir arran de la pandèmia l’any 2021. “Som un ajuntament solvent i amb capacitat per poder-ho fer”, ha assenyalat la regidora.Pla d’inversionsEl pressupost de 2021 conté un esforç inversor de 8,5 MEUR, orientat a la generació d’activitat econòmica a la ciutat i a la creació de llocs de treball. El govern ha explicat que les inversions s’emmarquen en el full de ruta de l’acció de govern del mandat, definit al Pla d’Acció Municipal, i que totes s’han pogut mantenir com es preveia, tret d’algun ajust de terminis.El govern preveu destinar 750.000 euros a una nova edició dels pressupostos participatius, 400.000 euros a la primera fase del Parc de Lliscament, 400.000 euros a la primera fase del Complex Aquàtic, 485.000 al cofinançament del projecte de carril bici fins a la urbanització de Blancafort i 525.000 euros a plans directors de via pública.A més, es destinaran 40.000 euros a un estudi per redefinir el parc de Sant Jordi i la incorporació d’un espai escènic a la plaça d’Anton Borrell; 180.000 euros a l’execució de les fases 1 i 2 del projecte per fer de vianants el raval de Santa Anna; 300.000 euros per instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis municipals i 145.000 euros a modernitzar el Gaudí Centre.La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha explicat que aquest mateix dimecres iniciaran converses amb els grups municipals per valorar la proposta. ” Volem sumar el màxim d’adhesions possibles perquè estem convençuts que és un bon pressupost i, sobretot, que és realista”, ha argumentat.