Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El govern de l’alcalde Josep Andreu es queda en minoria a l’Ajuntament de Montblanc

ACN Montblanc.- El govern de Josep Andreu a l’Ajuntament de Montblanc es queda en minoria. Els regidors d’Agrupament vinculats a ERC han sortit del govern municipal, una intenció que rondava […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Montblanc.- El govern de Josep Andreu a l’Ajuntament de Montblanc es queda en minoria. Els regidors d’Agrupament vinculats a ERC han sortit del govern municipal, una intenció que rondava feia dies i que finalment s’ha materialitzat. Els quatre regidors que van intentar formar grup municipal propi d’ERC han decidit anar a l’oposició. Andreu es queda ara amb els quatre edils de Junts, enfront de nou a l’oposició, un escenari que l’obligarà a consensuar acords. Andreu reconeix que la renúncia no li ve de sorpresa, però l’encaixa amb “tristesa” i “preocupació”. “Sóc persona de sumar al màxim possible”, ha manifestat en declaracions a l’ACN. Oriol Pallissó, fins ara 4t tinent d’alcalde, diu que marxen per la impotència de no poder executar projectes.

Andreu ha apuntat que al llarg dels dos anys del darrer mandat “no hi ha hagut diferències” amb els regidors d’Agrupament vinculats a ERC i als plenaris “tot s’ha aprovat per unanimitat”. En aquesta línia, ha subratllat que “mai ha limitat cap iniciativa o proposta” dels regidors que aquest dimarts han anunciat la seva marxa del govern. Així doncs, el govern actual es queda en minoria, una situació que deixa a l’alcalde amb “la necessitat de buscar el màxim de consens sobre la governabilitat o assegurar l’estabilitat”. La intenció de l’alcalde, segons ha reconegut, és buscar una “majoria estable” per poder arribar al final del mandat sense sobresalts. Assumeix que els interessos de partit han pogut interferir en el desenllaç d’aquest dimarts. Entén que els regidors d’ERC aspiren a guanyar “visibilitat” per concórrer a les eleccions de 2023 i “marcar diferències”.Culminació d’una “mort anunciada”Però els regidors d’ERC insisteixen que l’anunci d’aquest dimarts és la culminació d’una “mort anunciada”. “O ens feien fora o marxaven”, apunta el regidor republicà Oriol Pallissó, tot precisant que han deixat “el govern, però no el grup”. Assumeixen la decisió com a necessària davant el que consideren una situació de paràlisi de l’acció municipal. “De poc serveix tenir càrrecs si tenim bloqueig govern”, ha apuntat el mateix regidor, qui també admet que la relació d’Andreu amb el partit republicà s’havia desdibuixat ja des de fa temps. “Hauria d’haver estat conseqüent”, referma.El trencament ja es va convertir pràcticament en irreversible durant l’últim ple, quan es va portar i votar sobre la petició dels regidors d’ERC de reestructurar el grup i crear-ne un de nou. L’abstenció dels grups de l’oposició i el vot de qualitat d’Andreu van acabar rebutjant-ho. Una maniobra que consideren “il·legal” i davant la qual han presentat un recurs de reposició davant del consistori.El nou escenari polític municipal al qual s’enfronta el govern municipal serà complex, amb una oposició “molt forta” i un govern “molt dèbil”. Pallissó creu que caldrà arribar a “consensos” i ja ha anunciat que no posaran traves als projectes en els quals creuen. “No sabem quins seran els consensos vist que hem intentat mil maneres de governar plegats i no ens n’hem sortit. Veurem ara, amb una oposició amb majoria, potser tenim més veu que mai”, ha conclòs.