Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

El Govern crea un Consell Acadèmic per guiar l’elaboració de l’acord de claredat amb què vol resoldre l’autodeterminació

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d’un Consell Acadèmic que assessorarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la resta del Govern en l’elaboració de l’acord de claredat. La creació s’ha decidit durant la reunió del Consell Executiu i pretén ser el tret de sortida del debat polític i social anunciat per Aragonès i que ha de culminar amb una proposta sobre l’exercici de l’autodeterminació. Aquest nou òrgan, depenent del Departament de Presidència, el presidirà el professor lector de Teoria Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Marc Sanjaume i l’integraran vuit persones més de l’àmbit acadèmic vinculat a la ciència política.

En formaran part la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelomna (UB) Mar Aguilera, la catedràtica de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Eva Anduiza, el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona (UdG) Marco Aparicio, el professor d’Estudis de Dret i Ciència Política a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Pau Bossacoma, la professora de Dret Constitucional a la Universitat d’Edimburg Elisenda Casañas, la investigadora de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) Lesley-Ann Daniels, el professor de Filosofia del Dret i Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Josep Lluís Martí i la professora de Ciència Política a la Universitat de València (UV) Astrid Barrio.

Publicitat

Precisament, el nomenament de Barrio ha aixecat polèmica dins de l’independentisme per la posició crítica de la politòloga sobre el procés català. Aragonès ha defensat les darreres hores “incorporar gent que defensi el ‘sí’ i gent que defensi el ‘no'” a l’òrgan per tal d’aconseguir un “mecanisme compartit” per resoldre el conflicte amb l’estat espanyol.

La principal funció del Consell Acadèmic, segons ha informat el Govern, serà emetre informes sobre les qüestions que plantegi la Generalitat per elaborar l’acord de claredat i sobre el resultat del debat polític i social que es vol obrir a la ciutadania. Les seves consideracions serviran a l’executiu català per elaborar una proposta definitiva que s’entregarà a les institucions espanyoles. Aquesta futura proposta vol aconseguir el màxim consens i estar basada en la decisió dels catalans sobre el seu futur polític des d’una perspectiva inclusiva, democràtica i homologable internacionalment. El Govern es compromet a defensar-la en el marc de la negociació amb el govern espanyol.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat en roda de premsa que aquest dimecres es reunirà per primera vegada aquest nou òrgan.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió