Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El Govern constitueix la Taula Social del Canvi Climàtic per “escoltar” entitats, sectors econòmics i món local

ACN L’Hospitalet de Llobregat – La Taula Social del Canvi Climàtic s’ha reunit aquest dijous per primera vegada amb una seixantena de representants d’entitats ecologistes i d’altres àmbits socials, de […]

Agències 02/03/2023

ACN L’Hospitalet de Llobregat – La Taula Social del Canvi Climàtic s’ha reunit aquest dijous per primera vegada amb una seixantena de representants d’entitats ecologistes i d’altres àmbits socials, de sectors econòmics i del món local. Es tracta d’un òrgan consultiu que el Govern va acordar crear fa un any en el marc de la Llei del canvi climàtic, que aquest any ha de completar el seu desplegament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat la constitució de la taula i ha assegurat que la idea és “posar en comú totes les veus i mirades” i “escoltar” els diversos actors davant de l’emergència climàtica. Aragonès ha advertit dels seus efectes ja en l’actualitat, com la sequera extrema que ha portat el Govern a declarar l’excepcionalitat aquesta setmana.

La Taula Social del Canvi Climàtic és un òrgan col·legiat consultiu, de participació i assessorament adscrit al Departament d’Acció Climàtica. La idea és que aquest òrgan, que formen una vuitantena de persones, canalitzi la participació d’organitzacions del teixit social, econòmic i ambiental de Catalunya sobre les polítiques climàtiques. La previsió és que es reuneixi dues vegades a l’any.

Aragonès ha insistit en la necessitat d’un treball “transversal” i “compartit” davant els reptes de la crisi climàtica i ha advertit dels fenòmens extrems cada vegada més freqüents que està causant, com la sequera que pateix Catalunya, amb les reserves dels embassaments sota mínims. El Govern ha aprovat aquesta setmana noves restriccions, si bé no afecten l’aigua de boca.

En aquest sentit, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha deixat clar que “no hi ha cap persona de cap territori que no estigui patint els efectes ocasionats pel canvi climàtic”; uns efectes, ha alertat, que impacten directament en la salut i que també tenen conseqüències econòmiques. Jordà, però, també veu “oportunitats” i “llum” en aquesta situació.

La taula reuneix representants de l’administració local; del sector industrial; del primari; de l’energètic; de la construcció; de la mobilitat; del turisme; de l’àmbit de la salut; de la recerca; educatiu; d’entitats ecologistes i de defensa ambiental; de l’àmbit social i veïnal; col·legis professionals i dels mitjans de comunicació.

<strong>Una assemblea ciutadana a la tardor</strong>

El president ha indicat que el 2023 s’acabarà de desplegar la Llei del canvi climàtic, que també preveu la constitució d’una comissió interdepartamental en el Govern i una assemblea ciutadana pel clima, com un<strong> </strong>mecanisme de participació directa i que estarà integrada per un centenar de persones. La previsió és que se celebri a la tardor.