Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El Govern condemna “els abusos” de la conquesta d’Amèrica i el paper dels esclavistes catalans

ACN Barcelona.-El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha condemnat en nom del Govern “els abusos comesos contra les poblacions i els pobles originaris d’Amèrica i les Amèriques” durant la conquesta […]

Avatar
Agències 04/04/2019

ACN Barcelona.-El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha condemnat en nom del Govern “els abusos comesos contra les poblacions i els pobles originaris d’Amèrica i les Amèriques” durant la conquesta del continent per part de les potències europees i ha deplorat el paper que van jugar en la colonització els esclavistes i negrers catalans. En resposta a una interpel·lació d’ERC al pel del Parlament, ha assegurat que la conquesta d’Amèrica va ser “potser el procés més mortífer de la història de la humanitat” i que, per tant, no es pot “ignorar”.

“El genocidi colonial, la conquesta d’Amèrica i tot el que se’n deriva és veritat”, ha afirmat, dirigint-se a l’oposició, i ha assegurat que l’arribada dels europeus al continent va suposar una “destrucció cultural massiva” i que la població indígena passés de 60 milions a 6. “Van desaparèixer llengües, tradicions i documents” necessaris per entendre la riquesa i pluralitat de les societats ameríndies, ha sostingut.El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, havia exigit a Espanya que es disculpés per la conquesta i colonització d’Amèrica entre els segles XV i XIX, però el govern espanyol va rebutjar “amb tota fermesa” la sol·licitud. Amb el gest de Bosch, la Generalitat es desmarca de la línia de l’executiu espanyol, que va acusar el president mexicà de “revisionista” i de voler ” jutjar el que va passar fa 500 anys amb categories del present”. El conseller ha recordat que governs com el britànic, el francès i el neerlandès s’han disculpat per haver colonitzat altres terres i ha afirmat que el Govern “no té cap problema” per assumir les responsabilitats “derivades de la història” i “uns fets que clarament són condemnables”.