Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Govern commemorarà la lluitadora antifeixista, veu catalana i femenina de La Pirenaica, Victòria Pujolar Amat

ACN Barcelona.-El Govern commemorarà el centenari del naixement de la lluitadora antifeixista, veu catalana i femenina de La Pirenaica, Victòria Pujolar Amat. Ho farà a través d’un seguit d’activitats arreu […]

Avatar
Agències 26/07/2021

ACN Barcelona.-El Govern commemorarà el centenari del naixement de la lluitadora antifeixista, veu catalana i femenina de La Pirenaica, Victòria Pujolar Amat. Ho farà a través d’un seguit d’activitats arreu del territori com l’edició d’un llibre amb la seva biografia, una representació teatral, una exposició itinerant, la mostra de la seva obra pictòrica, així com la presentació d’un documental a càrrec del seu fill, Jorge Amat. L’objectiu principal és recuperar la seva figura, tal com ha explicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. “Tenim l’obligació de fer valdre les aportacions de dones, hem de donar a conèixer a la societat la lluita que van dur a terme en defensa de les llibertats personals i col·lectives”, ha subratllat.

Victòria Pujolar Amat, (Barcelona 1921 – Madrid 2017) va ser una de les primeres dones que va escapar de les presons franquistes. Va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat. Va criar quatre fills, i va ser la veu catalana i femenina de La Pirenaica – Ràdio Espanya Independent – l’emissora creada pel Partit Comunista. També va estudiar Belles Arts i va aconseguir el seu somni de ser pintora. Va exhibir la seva obra a capitals com París, Madrid i Barcelona.En l’acte de presentació de la commemoració dels 100 anys del naixement d’aquesta militant, Verge ha lamentat que les dones hagin estat sempre “esclaves” dels relats històrics, tot i haver realitzat aportacions “cabdals”. Per això, ha recordat que existeix “una llarga trajectòria de dones que van dedicar la seva vida a una lluita per la democràcia”.”És un exemple de coratge, valentia i força”, ha afirmat. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Mertixell Benedí, que ha insistit en que cal posar “la seva obra i trajectòria” a disposició de les generacions que estan vives i la recorden. Així, ha explicat que l’esdeveniment es farà al voltant de cinc eixos principals: els valors republicans; la vocació artística; l’activisme antifeixista i antifranquista; la democràcia, llibertat i solidaritat, i la visibilitat de les trajectòries femenines.Els darrers en agafar la paraula han estat els familiars de Pujolar, que han afirmat que es tracta d’un “honor”. Per la seva neta, Tamara Melchor, es tracta d’un reconeixement a la memòria històrica “de tota una generació que va lluitar contra els feixistes a Europa”.