Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Govern commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades: “Acollir és una obligació internacional”

ACN Barcelona.-El Govern ha commemorat aquest divendres el Dia Mundial de les Persones Refugiades. En un acte presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, la titular del departament […]

Avatar
Agències 18/06/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha commemorat aquest divendres el Dia Mundial de les Persones Refugiades. En un acte presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, la titular del departament ha recordat que acollir no és una “opció voluntària”, sinó una “obligació internacional” i ha reafirmat el compromís de l’executiu amb la garantia de l’asil i el refugi. Verge ha afirmat que Catalunya “vol i ha de ser pionera” en la construcció d’una alternativa al “model d’Europa-fortalesa que s’ha anat apuntalant”, i per fer-ho ha reclamat que es faci “efectiu” el traspàs de recursos econòmics estatals i europeus per l’acollida de persones migrants que els permetin desenvolupar les competències que tenen reconegudes en aquest àmbit.

Verge ha alertat de la “lentitud” de les administracions espanyoles en l’atenció als sol·licitants d’asil, i ha assegurat que el volum de denegacions d’aquestes peticions és “alarmant”. Segons dades aportades per la consellera, l’any 2020 l’Oficina d’Asil i Refugi del Ministeri de l’Interior només va concedir l’estatus de persona refugiada al 5% dels sol·licitants, una xifra per sota de la mitjana europea. En aquest sentit, ha afegit que la ciutadania de Catalunya ja va enviar un “missatge clar” durant la manifestació “Volem acollir” el febrer de 2017 demanant “un paper més actiu de les administracions en l’acollida dels migrants”. En resposta, la consellera ha afirmat que el Departament d’Igualtat i Feminismes “assumeix el compromís d’abordar els reptes que presenta l’acollida i el refugi a Catalunya”, i per fer-ho ha reclamat a les institucions estatals que es faci “efectiu” el traspàs de recursos per aquest àmbit.Durant l’acte també s’ha fet esment a la situació migratòria a Europa. En referència al Nou Pacte sobre Migració i Asil impulsat per les institucions comunitàries, la consellera ha alertat que la Unió Europea (UE) està vivint “una crisi sense precedents d’incompliment d’obligacions per part dels Estats en matèria d’asil i refugi”, afirmant que la Comissió Europea ha “fracassat” en assegurar el compliment d’aquest acord. “Aquest pacte empara el relat de certs països i determinats partits que es neguen a complir amb el dret internacional, i els permet no acollir persones refugiades a canvi de diners”, ha denunciat. Xavier Alonso, tècnic de la Delegació del Govern davant la UE, ha assegurat que el pacte europeu “encara no existeix” perquè no està consensuada la “gran dificultat” de l’acord, en referència a les quotes de repartiment de refugiats entre els Estats membres. Alonso ha explicat que el que es reclama a les institucions comunitàries és una solució estable per evitar que cada cop que hi hagi una crisi els Estats hagin d’anar a Brussel·les a buscar una solució concreta i ha aplaudit la reacció institucional de la Generalitat davant crisis migratòries com les de Ceuta o Mòria. “Aquest és un aspecte que s’ha de preservar”, ha afegit.A l’acte també hi ha assistit una de les participants al programa de mentories impulsat per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, juntament amb les seves tres mentores. Aquest projecte, juntament amb altres iniciatives pròpies de l’òrgan o d’àmbit municipal com el protocol d’atenció a la salut mental, el programa d’habitatge, atenció escolar i ocupabilitat o els programes de reubicació i reassentament, pretén oferir “una vida digna” a les persones migrants o refugiades que s’han quedat a viure a Catalunya. Durant la jornada també hi han intervingut Dolors Calvo, coordinadora d’Apip-Acam i Diego Fernández Maldonado-Del Pino, membre del Servei Jesuïta a Migrants, que han explicat la labor de les seves entitats en l’acollida i integració de les persones migrades.