Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El govern britànic vol negar el dret a l’asil als migrants que arribin en pastera pel Canal de la Mànega

ACN Brussel·les – El govern britànic pretén prohibir que els migrants que arribin en pastera pel Canal de la Mànega puguin demanar asil. En un projecte de llei presentat aquest […]

Agències 07/03/2023

ACN Brussel·les – El govern britànic pretén prohibir que els migrants que arribin en pastera pel Canal de la Mànega puguin demanar asil. En un projecte de llei presentat aquest dimarts al parlament britànic, la ministra de l’Interior, Suella Braverman, ha assegurat que la nova norma busca “aturar els vaixells que estan portant desenes de milers” de migrants a les costes del país. La polèmica llei inclou mesures per afavorir la detenció i expulsió de migrants, que no podran tornar mai més al país. Si actualment s’imposa una prohibició d’entre cinc i 10 anys a l’entrada d’aquells que han estat expulsats per intentar accedir al país de forma irregular, el nou projecte de llei fixa que la prohibició sigui per sempre.

El projecte de llei estableix que els mirgants arribats de forma irregular siguin deportats “tan aviat com sigui factible”. La proposta del govern britànic ha estat criticada per organitzacions humanitàries, que defensen que és contrària a la llei internacional. A més, remarquen que no tindrà l’efecte desitjat de frenar les arribades pel Canal de la Mànega i suposarà que milers de persones quedin retingudes en centres. Malgrat que la llei internacional reconeix el dret a l’asil, Downing Street defensa que el projecte presentat es troba “dins de la llei internacional”.

Segons dades del govern britànic, gairebé 3.000 persones han arribat a les costes del Regne Unit els dos primer mesos de l’any, el doble que en el mateix període de l’any passat. L’any passat 45.000 persones van arribar al Regne Unit per aquesta via, segons el ministeri de l’Interior britànic. Així, la xifra va augmentar el 2022 significativament respecte a les 28.500 arribades el 2021.

La presentació del projecte de llei arriba tres dies abans de la visita del primer ministre britànic, Rishi Sunak, a França. Sunak hi anirà acompanyat de la ministra de l’Interior. La qüestió migratòria tensa la relació entre Londres i París, a qui el govern britànic acusa de no fer suficient per impedir la sortida d’embarcacions amb destí a la costa britànica.