Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El Govern assegura que la majoria de compromisos del pacte antiracista s’han complert durant les campanyes electorals

ACN Barcelona.-El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha assegurat aquest dilluns al matí que la majoria de compromisos del pacte polític i social contra el […]

Avatar
Agències 17/06/2019

ACN Barcelona.-El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha assegurat aquest dilluns al matí que la majoria de compromisos del pacte polític i social contra el racisme i la xenofòbia s’han complert durant les dues últimes campanyes electorals. En un breu informe preliminar presentat durant la reunió dels membres que van signar el pacte, Amorós ha dit que els incompliments han estat “reduïts”, i que la majoria de vulneracions han consistit en vincular manters i MENA amb inseguretat. També s’ha constatat la poca veu dels immigrants en els debats públics, però ha destacat el “salt qualitatiu positiu” per la major presència de migrants a les llistes electorals.

En una reunió amb una cinquantena d’entitats, Amorós ha fet un resum de l’informe preliminar sobre el grau de compliment de l’acord signat l’1 d’abril passat. Tenint en compte les dues campanyes electorals, una d’elles municipal, amb el que això comporta en el número de candidats, programes i actes o debats electorals, Amorós ha dit que s’ha fet un anàlisi superficial de la informació publicada als mitjans de comunicació. Segons aquest anàlisi, els compromisos s’han complert, malgrat que hi ha candidats que han utilitzat l’origen per establir diferències entre els ciutadans del seus municipis.A la reunió hi ha assistit, a banda d’Amorós, el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, el president de la Generalitat, Quim Torra, representants de partits polítics, diputacions i associacions municipalistes, a més de sindicats i entitats del sector. El president Torra ha dit que “la societat catalana serà diversa per sempre més” i aposta per una societat diversa però cohesionada.L’acord va ser una iniciativa pionera a nivell europeu que es va signar l’1 d’abril passat en una reunió on hi van ser presents tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya, administracions locals i comarcals, agents econòmics i socials i entitats de la Taula de Ciutadania i Immigració. L’objectiu era assolir un gran consens de país en favor de la convivència a les portes de tres convocatòries electorals. Els grups parlamentaris van signar l’1 d’abril un acord “per a un debat responsable sobre la immigració i contra el racisme i la xenofòbia”. L’acord que han signat els partits catalans contra el racisme i la xenofòbia estableix el compromís de difondre els beneficis de la immigració i la diversitat que comporta, adreçar el mateix discurs a tots els públics i no atribuir comportaments associats a col·lectius als individus ni al revés. També fa una crida a utilitzar dades contrastades, a la responsabilitat i la necessitat de contextualitzar els temes analitzats. Finalment, els partits es comprometen a evitar i denunciar els discursos que incitin “el pas del racisme latent als actes de racisme”.Les causes de l’arribada d’immigrants a Catalunya “són de caràcter estructural i romandran en el futur”, exposa el document en un apartat inicial, per afegir que la convivència i la inclusió són “la única alternativa per a poder seguir sent una societat cohesionada”. Posa en valor els plans d’acollida, les aules d’acollida a les escoles o les intervencions socials o urbanístiques en els barris. Recorda el Pacte Nacional per a la Immigració del 19 de desembre del 2008 i afirma que “el discurs polític ha de ser conscient que no és neutre, que té efectes sobre la realitat, que pot ser part del problema o pot contribuir a trobar solucions”.