Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Govern arriba a un acord “ampli” amb sindicats i patronal per establir recomanacions en l’activitat laboral

ACN Barcelona.-El Govern ha arribat a un acord amb els principals sindicats i les patronals en la redacció d’una guia amb recomanacions sobre com actuar en el retorn a l’activitat […]

Avatar
Agències 13/04/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha arribat a un acord amb els principals sindicats i les patronals en la redacció d’una guia amb recomanacions sobre com actuar en el retorn a l’activitat laboral durant l’estat d’alarma. El Consell de Relacions Laborals ha presentat un informe aquest dilluns que insta les empreses a garantir la presència mínima i indispensable d’empleats i el distanciament social, evitar aglomeracions a l’entrada i sortida dels centres de treball o utilitzar mascaretes quirúrgiques i higièniques. Pel que fa a la conciliació familiar, el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, ha insistit a l’Estat en la necessitat d’establir un permís retribuït per un dels progenitors i poder tenir cura dels infants.

El Homrani assegura que des de l’inici de la pandèmia Inspecció de Treball ha obert 166 expedients per incompliment en matèria laboral. “Les empreses estan actuant de manera responsable davant del bé comú”, ha dit el conseller. La guia amb recomanacions ha estat consensuada amb CCOO, UGT, Pimec i Foment del Treball en una reunió d’urgència aquest diumenge a la tarda.”Amb la força d’aquest acord, que no s’ha donat en altres àmbits, esperem tenir controlada la situació”, ha dit El Homrani sobre la represa de l’activitat en moltes empreses. D’altres mesures són l’obligació d’extremar la neteja i la ventilació, incentivar l’ús d’escales en lloc dels ascensors i prestar especial atenció als símptomes que presentin els treballadors.El conseller ha reconegut la limitació del cos d’inspectors, que disposa de 160 efectius, però ha assegurat que continuaran treballant per fer complir la normativa laboral. El titular de Treball demana que la consciència cívica sigui el més “exigent possible” per fer complir la guia de recomanacions acordada, disponible al web del departament.Feina i cura dels fillsPel que fa a la conciliació familiar durant el confinament, El Homrani ha reclamat que l’Estat adopti una mesura que va anunciar i que des del Departament asseguren que no s’ha implementat. Es tracta d’un permís retribuït per una de les persones progenitores que no puguin fer teletreball. “Ens asseguraria que no es perdia tampoc capacitat adquisitiva”, ha dit el conseller, que assegura continuar reivindicant aquesta proposta i treballar per donar eines per a la conciliació. El reial decret aprovat pel govern espanyol preveu en aquest aspecte una reducció o flexibilitat de la jornada laboral per tal de tenir cura dels fills.