Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El Govern aprova l’Estratègia de Drets Humans de Catalunya per reforçar-ne la defensa i promoció

ACN Barcelona – El Govern ha aprovat aquest dimarts l’Estratègia de Drets Humans de Catalunya, un programa liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes que marcarà les línies de treball de […]

Agències 28/02/2023

ACN Barcelona – El Govern ha aprovat aquest dimarts l’Estratègia de Drets Humans de Catalunya, un programa liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes que marcarà les línies de treball de tots els departaments de la Generalitat. L’estratègia es construeix sobre tres pilars: l’avaluació del grau de compliment del Pla de Drets Humans de Catalunya 2020-2023, la redacció del Pla estratègic de Drets Humans del 2030 i la commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. El pla vol reforçar la defensa i promoció dels drets humans perquè “també a Catalunya i a Europa hi ha assignatures pendents i un ampli marge de millora, tant en matèria de drets socials, econòmics i mediambientals, com de civils i polítics”.

L’Estratègia agrupa els avenços que cal fer en sis grans àmbits d’anàlisi: democràcia igualitària, democràcia plural, democràcia participativa, democràcia paritària i interseccional, democràcia dels infants i democràcia garantista. Per a cada un d’aquests àmbits, es proposen 183 mesures que hauran d’implementar tots els departaments i que estan transversalment recollides en el Pla de Govern de la XIV legislatura.

<strong>Un pla estratègic per al 2030</strong>

De cara al 2030, el Govern vol disposar d’un document estratègic “de mirada contemporània” centrat en la realitat catalana. Per aquest motiu, s’incorporaran propostes i projectes vinculats a les noves realitats del segle XXI i als drets humans emergents com el dret a l’aigua potable i al sanejament, el dret a una renda bàsica, el dret a una formació continuada i inclusiva, el dret a la pau, el dret a la diversitat sexual i a l’elecció dels vincles personals, el dret a la tutela de totes les formes de comunitat familiar, el dret a la ciutat, el dret a la mobilitat universal, el dret a la ciència, la tecnologia i el saber o el dret a la veritat i a la justícia.

<strong>75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans</strong>

L’Estratègia també preveu per enguany l’organització dels actes de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada l’any 1948. La celebració és una oportunitat per reivindicar la vigència dels drets humans i subratllar-ne la importància. Es preveuen, entre d’altres, una exposició, la celebració d’actes a totes les vegueries, la publicació d’informes i treballs específics i un acte central el 10 de desembre de 2023, Dia Internacional dels Drets Humans. També es programaran una vintena de xerrades informatives, organitzades en col·laboració amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya.