Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El Govern aprova la modificació dels Estatuts de la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat la modificació i el text íntegre dels Estatuts de la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (Fundació I-CERCA). La modificació dels Estatuts preveu […]

Avatar
Agències 05/05/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat la modificació i el text íntegre dels Estatuts de la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (Fundació I-CERCA). La modificació dels Estatuts preveu la incorporació en el Patronat de l’ens de dos departaments de la Generalitat que fins ara no en formaven part, tot i aportar finançament al centres adscrits. A més, suposa una millora important cap a la normalització del sistema CERCA de Catalunya. D’aquesta manera, el nou Patronat constitueix el principal òrgan de govern o estructura on s’apleguen una majoria de departaments de la Generalitat, fins a sis, per discutir diferents aspectes de recerca, en relació amb els centres CERCA.

En concret, els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Polítiques Digitals i Administració Pública passen a formar part del Patronat de l’ens, on ja hi havia els departaments d’Empresa i Coneixement; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Salut i Agricultura, i Ramaderia, Pesca i Alimentació. Els nous departaments incorporats al Patronat ja eren presents en els òrgans de govern de diferents centres de recerca com ara CREAF, CIMNE, CTFC i ISGLOBAL en el cas del Departament de Territori, i a I2CAT, CTTC i CVC en el cas del Departament de Polítiques Digitals, als quals han fet aportacions de prop de 6 milions d’euros. Els nous estatuts faciliten una relació encara més estreta entre la I-CERCA i els nous patrons incorporats. Per una banda, permeten tenir en compte els diferents àmbits de Govern en la recerca dels centres CERCA i, per l’altra, es poden desenvolupar accions específiques, si escau. Cal recordar que els centres CERCA en conjunt constitueixen el setè actor europeu en matèria de recerca, amb un pressupost anual de prop de 500 milions d’euros, dels quals la Generalitat n’aporta una quarta part. Des de la seva posada en marxa, , el sistema CERCA ha creat 120 empreses de base tecnològica, la majoria de les quals funcionen a dia d’avui. El suport dels departaments de la Generalitat a la I-CERCA permet impulsar la recerca dels centres que en formen part per tal que assoleixin resultats i impactes de molt alt nivell. Aquests canvis en els estatuts estan en total consonància amb l’esperit del que preveu l’Avantprojecte de la llei de la ciència amb un enfortiment del paper coordinador de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) en la inversió en R+D+I de la Generalitat de Catalunya.