Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El Govern aprova la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei d’addiccions

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar sobre l’Avantprojecte de la llei d’addicions. Es tracta de l’inici dels tràmits de la futura normativa legislativa, impulsada pel Departament […]

Avatar
Agències 25/02/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar sobre l’Avantprojecte de la llei d’addicions. Es tracta de l’inici dels tràmits de la futura normativa legislativa, impulsada pel Departament de Salut, per abordar problemàtiques relacionades amb el tabac, l’alcohol i altres drogues i addiccions com el joc patològic, els trastorns de la conducta alimentària i altres addiccions comportamentals. La futura norma també farà front als problemes derivats de la introducció de noves presentacions com les cigarretes electròniques i noves substàncies psicoactives. Un dels principals objectius serà reduir la prevalença del consum de tabac, alcohol, drogues i altres addiccions en tota la població, especialment, entre joves de 14 a 18 anys.

Quant al tabac, després de set anys de continus descensos, les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2018 mostren per primera vegada un augment en aquesta tendència, passant d’una prevalença de persones fumadores del 24% al 25,6%. Per sexes, l’increment és major en les dones (del 18,5% al 20,5%) que en els homes (del 29,7% al 30,9%). El consum d’alcohol, cànnabis i cocaïna també mostra una tendència al creixement. Segons l’Enquesta sobre alcohol i altres drogues a l’Estat espanyol (EDADES), el percentatge de persones consumidores en els 30 dies previs a la realització de l’enquesta va passar del 60,2% el 2015 al 64,1% el 2017 en el cas de l’alcohol; del 8,6% a l’11,9% en el cànnabis i de l’1% a l’1,8% en la cocaïna.Continguts destacats La nova llei posarà en marxa nous mecanismes d’abordatge de la prevenció, assistència i vigilància de les addiccions comportamentals. També contemplarà la creació de l’Observatori Català de Drogues i Addiccions Comportamentals. També es desplegaran els mecanismes de coordinació entre les diverses administracions i sectors implicats i finalment, s’incrementaran les mesures de vigilància i control per garantir el compliment de la llei, que poden requerir un redimensionament del pressupost i el personal assignat.