Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El Govern aprova el Reglament de la Llei de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries de Catalunya

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat el Decret que estableix el Reglament de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries de Catalunya, amb l’objectiu de donar un marc normatiu al sector agroalimentari per crear, […]

Avatar
Agències 30/06/2020

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat el Decret que estableix el Reglament de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries de Catalunya, amb l’objectiu de donar un marc normatiu al sector agroalimentari per crear, si es creu convenient, una interprofessional. Aquest decret desenvolupa la Llei 18/2015, que estableix el marc normatiu general del reconeixement i les finalitats d’aquestes organitzacions. Segons el Govern, amb aquesta nova normativa es facilita la millor integració de la cadena de valor agroalimentària a través d’acords voluntaris entre les parts. També ha de permetre desenvolupar, si s’escau, les extensions de norma. Així es permet estructurar i ordenar millor les relacions entre tots els agents del sector.

El Decret fa un desplegament reglamentari de la Llei 18/2015, i entre els principals aspectes que regula cal destacar la regulació del reconeixement, els acords i les extensions de normes de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries que tinguin un àmbit d’actuació no superior al de Catalunya. L’àmbit d’aplicació inclou la producció, transformació, comercialització i distribució dels productes agroalimentaris dels sectors agrícola, ramader i forestal.Segons el reglament, per poder ser reconeguda coma Organització Interprofessional Agroalimentària s’ha de tenir personalitat jurídica i acreditar que representa el 51% com a mínim de les activitats econòmiques del producte o sector vinculades a la producció i, com a mínim també, de la transformació, comercialització o distribució del producte. Els Estatus han d’indicar les finalitats i no tenir ànim de lucre, regular les modalitats d’adhesió i retirada dels seus membres, establir l’obligatorietat de tots els membres del compliment dels acords adoptats, regular la participació en la gestió de les Organitzacions de les diferents baules de la cadena, establir un procés de conciliació i de mediació per a la resolució dels conflictes.Per poder formar part d’una Organització Interprofessional Agroalimentària, les entitats han de tenir majoritàriament el seu àmbit d’actuació a Catalunya, tenir-hi la seu social i representar com a mínim el 15% de la branca professional a la que pertany a Catalunya.El Govern assegura que per “reequilibrar” les relacions comercials dels operadors de la cadena i fer front a les necessitats del sector agroalimentari a Catalunya “cal vertebrar-lo mitjançant estructures associatives potents”, com poden ser les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries.Aquestes han de permetre adequar l’oferta a les exigències del consum; promoure l’eficiència en les diferents baules de la cadena alimentària; millorar el coneixement, l’eficiència i la transparència dels mercats; millorar la qualitat dels productes en totes les seves fases; promoure també el desenvolupament i la recerca, la formació i els estudis per a la millora de la cadena i els seus productes; adoptar mesures per a regular l’oferta o millorar la comercialització dels productes.L’executiu assenyala que al sector agroalimentari català hi ha un important nombre de pimes al sector productor i transformador “en clar desequilibri” davant els grans grups de distribució minorista. En aquest sentit, creuen que cal defensar l’existència d’un model propi i diferenciat de comerç de proximitat. A més, recorden que la Política Agrària Comuna (PAC) també indica que cal promoure aquest tipus d’instruments d’organització de la producció i els governs competents han de legislar en la matèria.