Dijous, 15 d'abril de 2021 - Edició 994
La República

El Govern aprova contractar un estudi tècnic per lluitar contra una plaga que ataca les alzines sureres

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts les despeses amb càrrec a pressuposts futurs del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per contractar un treball tècnic que servirà per avançar […]

Avatar
Agències 06/04/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha aprovat aquest dimarts les despeses amb càrrec a pressuposts futurs del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per contractar un treball tècnic que servirà per avançar en la lluita contra una plaga que ataca les alzines sureres de Catalunya. Concretament, aquest estudi servirà per a la caracterització d’extractes feromonals del corc del suro (Coroebus undatus) i de la xinxa americana del pi (Leptoglossus occidentalis), per a la síntesi de determinades feromones, per a l’assessorament sobre el control integrat d’altres plagues forestals i per a la divulgació dels resultats dels treballs realitzats. En total, l’executiu català destinarà a aquests treballs un import total de 154.263 euros.

El corc del suro és un insecte que afecta l’alzina surera i causa pèrdues molt considerables a la qualitat i el valor del suro. Les larves d’aquest insecte excaven unes galeries a la capa generatriu de l’arbre que fan que les panes dels arbres afectats no pugin ser emprades per fer taps i hagin de dedicar-se a trituració. Es combat el corc del suro amb trampes de feromones per atraure i capturar els mascles als mesos de juny i juliol i, fins i tot, mitjançant malles col·locades al tronc de les sureres per capturar els adults quan emergeixen. Els boscos d’alzina surera ocupen a Catalunya unes 68.000 hectàrees.La xinxa americana del pi és originària dels Estats Units i s’ha expandit per àmplies regions. S’alimenta dels brots joves i de les pinyes en formació, i la principal afectació és sobre plantes de poca edat i sobre la viabilitat de les llavors. En el cas del pi pinyer, ocasiona la pèrdua de la producció de pinyó, i en totes les espècies de pins podria comprometre la seva regeneració en cas de danys elevats sobre les pinyes. També ocasiona molèsties a la població a la tardor, ja que els adults busquen refugi en masies i cases, i, en cas de poblacions elevades, el nombre d’individus que es poden acumular és considerable.Un dels efectes del canvi climàtic sobre els boscos és la constant aparició de noves espècies que provoquen danys, ja siguin d’insectes autòctons o d’espècies exòtiques. Els treballs d’investigació són cabdals per conèixer quina pot ser l’evolució de les seves poblacions i els danys que poden provocar, i les possibles mesures preventives. El Departament d’Agricultura treballa ara per minimitzar els riscos de les plagues que afecten els boscos a Catalunya, i que tenen una gran importància ambiental, social i econòmica.