Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El fotògraf Fernando Moleres utilitza la bellesa de l’Àrtic per denunciar els efectes del canvi climàtic

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-La sala polivalent del Mercat de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat acull fins el pròxim 11 de maig ‘Melting Landscapes’, una exposició del fotògraf basc Fernando […]

Avatar
Agències 04/04/2019

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-La sala polivalent del Mercat de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat acull fins el pròxim 11 de maig ‘Melting Landscapes’, una exposició del fotògraf basc Fernando Moleres que vol denunciar els efectes del canvi climàtic a l’Àrtic. A la mostra es poden veure un total de 36 fotografies d’Islàndia i Groenlàndia, 23 d’elles inèdites, que Moleres ha fet al llarg de cinc expedicions des de l’any 2014. Durant la presentació de la mostra, Moleres ha explicat que el seu objectiu ha estat utilitzar la bellesa natural de l’Àrtic per “despertar consciencies” i alertar de la necessitat de prendre mesures urgents per protegir el planeta. A banda de les fotografies, a la mostra també es poden veure dos petits documentals realitzats per Pepe Molina que va acompanyar Moleres en les dues últimes exposicions.

En declaracions a l’ACN, Moleres ha explicat que l’essència de l’exposició és portar a través de la “bellesa de les imatges de l’Àrtic” un tema tant important a nivell global com és el canvi climàtic i en el qual és, com ha dit, d’una gran transcendència, oferir informació. Aquestes imatges, ha assegurat el fotògraf, són “l’ham per portar informació, crear consciència i buscar l’acció”. Després de 28 anys dedicats a la fotografia, ha admès que el seus treballs els ha escollit sempre ell mateix i que tots ells tenen una línia en comú de denúncia i de conscienciació. Moleres ha recordat que va investigar durant sis anys l’explotació laboral infantil en tot el món. En aquest context, el fotògraf ha lamentat que “individus” com Donald Trump o al seu moment Mariano Rajoy “depenen de les grans corporacions, que el seu negoci està en els combustibles fòssils”. Per això, ha declarat que el missatge de l’exposició va a la població perquè “pressioni i no posi aquests pocavergonyes com a governants en el món”. 23 de les fotografies exposades a ‘Melting Landscapes’ són inèdites i pertanyen al grup d’instantànies preses en les últimes expedicions de setembre de 2017 i gener de 2019.Dos documentals i una videoinstal·lació A més de les 36 fotografies, l’exposició consta de dos petits documentals produïts per Fujifilm i gravats pel videògraf Pepe Molina, que l’ha acompanyat a les últimes dues expedicions a Islàndia i Groenlàndia. ‘Melting Landscapes’ també mostra una videoinstal·lació, que permetrà que els visitants se submergeixin en l’univers de Moleres durant les expedicions. El fotògrafFernando Moleres (Bilbao, 1963) és un fotògraf freelance que treballa amb els seus propis projectes destinats a la publicació a premsa. Entre els seus reportatges destaquen els dedicats a l’explotació laboral infantil (World Press Photo 1998, Eugene Smith Additional Grant), el retorn dels refugiats a Ruanda, les dones treballadores o els menors empresonats a les presons africanes (World Press Photo 2011, Tim Hetherington Grant). Després de realitzar aquest projecte ha creat un projecte a Sierra Leona de reinserció dels menors que han passat per la presó. ‘Melting Landscapes’ és l’últim treball de Moleres sobre l’escalfament global a l’Àrtic.L’exposició, organitzada per l’Ajuntament de L’Hospitalet, està produïda per Addretouch, laboratori fotogràfic de projectes documentals d’autor del Districte Cultural de L’Hospitalet.