Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El fiscal Zaragoza veu “inviable actualment” que el ministeri públic assumeixi la instrucció de casos penals

ACN Barcelona.-El fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza ha opinat aquest divendres que “és poc viable actualment” que la fiscalia assumeixi la instrucció de les causes penals, com molts sectors […]

Avatar
Agències 03/07/2020

ACN Barcelona.-El fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza ha opinat aquest divendres que “és poc viable actualment” que la fiscalia assumeixi la instrucció de les causes penals, com molts sectors demanen des de fa anys. Zaragoza ha admès que el ministeri públic no té prou autonomia pressupostària i de funcionament respecte el govern espanyol per poder ser plenament neutral i garantista ens determinats casos. “No es donen les condicions, no podem tenir subordinació al poder executiu”, ha reblat. Zaragoza ho ha dit durant un debat del congrés del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona sobre la ‘Rellevància constitucional del ministeri fiscal’.

Zaragoza també ha instat a canviar l’Estatut fiscal per tal que el fiscal general de l’estat no tingui tant poder sobre tots els assumptes que porta la fiscalia, ja que això “reforça la imatge de sospita i pèrdua de neutralitat”. Així, creu que la possible discrepància d’un fiscal en un cas concret ha de poder ser debatuda als òrgans col·legiats del ministeri públic per tal que amb majories qualificades es pugui imposar el criteri per sobre del del fiscal general de l’estat.El fiscal també ha criticat que els polítics dirimeixin les seves diferències als jutjats i que nomenin càrrecs judicials per quotes partidistes.La presentació de Zaragoza ha anat a càrrec de l’advocat José María Fuster-Fabra. El debat virtual, moderat pel vocal de la secció de dret constitucional de l’ICAB Eloy Moreno, també ha comptat amb la participació del president de la secció de dret penal, Miguel Capuz, i el de la secció de dret constitucional, Francisco Chamorro. El debat s’ha pogut seguir en línia, però no s’ha pogut gravar ni reproduir a petició dels organitzadors i participants.Moreno i Fuster-Fabra han elogiat la trajectòria professional de Zaragoza, tant a la fiscalia del País Basc com a l’Audiència Nacional, en antiterrorisme i contra el narcotràfic. Per la seva banda, Chamorro i Capuz s’han mostrat contraris al fet que la fiscalia assumeixi la instrucció de les causes penals per la seva poca autonomia de funcionament i respecte el govern espanyol. La participació de Zaragoza ha generat polèmica entre algunes de les seccions de l’ICAB, com la de defensa dels drets de la persona, la de dones o la de drets lingüístics, que s’han desmarcat del congrés, així com lletrats a títol particular, pel seu paper durant el judici de l’1-O al Tribunal Suprem. La junta de govern del col·legi va assegurar que “el programa i els participants de les conferències han estat dissenyats i escollits, amb plena autonomia, per les diverses seccions i comissions de l’ICAB, pedra angular de la corporació”. Al principi de la seva intervenció, Zaragoza ha agraït als organitzadors que hagin “aguantat la pressió i la campanya” contra la seva participació i ha defensat alguns dels casos de justícia universal que va impulsar a l’Audiència Nacional.