Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El fiscal diu que l’amnistia fiscal va permetre detectar el frau de Falcones amb els drets d’autor

ACN Barcelona.-El fiscal del judici per frau a Hisenda contra l’escriptor Ildefonso Falcones ha assegurat aquest dimarts que l’amnistia fiscal del 2012 promoguda pel govern espanyol per repatriar fons amagats […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Barcelona.-El fiscal del judici per frau a Hisenda contra l’escriptor Ildefonso Falcones ha assegurat aquest dimarts que l’amnistia fiscal del 2012 promoguda pel govern espanyol per repatriar fons amagats a l’estranger va permetre detectar l’ocultació dels beneficis dels drets d’autor de ‘La catedral del mar’ en societats opaques en paradisos fiscals. En el seu informe final, el ministeri públic ha reiterat que Falcones, el seu germà Rafael, ja mort, i la seva esposa van idear un complex entramat societari per evitar tributar els milionaris beneficis d’aquesta exitosa novel·la.

La defensa de l’escriptor i la seva dona ha posat de relleu algunes discrepàncies entre els informes pericials i també ha remarcat que Hisenda va autoritzar la regularització de l’escriptor tot i que després va posar la querella. A més, han assegurat que Irlanda, on hi havia una de les societats pantalla de la família, no és un paradís fiscal. El judici s’ha suspès després de diverses hores, i l’informe final de l’advocat de Falcones acabarà dimarts vinent. Després serà el torn dels acusats per si volen utilitzar el dret a l’última paraula i aleshores el judici quedarà vist per a sentència.Falcones i la seva esposa han estat jutjats per un suposat frau fiscal d’uns 744.000 euros entre el 2009 i el 2010. Fiscalia i Advocacia de l’Estat van rebaixar a l’últim moment la petició de pena de nou a sis anys de presó i 2,5 milions de multa i indemnització per a Falcones.Inicialment el ministeri públic i l’Agència Tributària acusaven els dos membres del matrimoni de tres delictes fiscals greus per haver suposadament defraudat 1,5 milions d’euros de l’IRPF entre el 2009 i el 2011. Hisenda i fiscalia acusaven el matrimoni de crear empreses a través del germà de l’escriptor a paradisos fiscals amb les quals haurien cobrat els drets d’autor de les novel·les ‘La catedral del mar’, ‘La mano de Fátima’ i ‘La reina descalza’ durant els exercicis fiscals del 2009 al 2011.En la penúltima sessió del judici, van excloure el delicte fiscal de l’any 2011 i van rebaixar l’import defraudat a 744.000 euros. A més, l’esposa de l’escriptor ha passat a ser considerada còmplice en comptes d’autora. Per això, consideren que van defraudar uns 520.000 el 2009 i uns 223.000 el 2010. A Falcones li demanen tres anys de presó per cada delicte, i a la seva esposa, un any i mig. A tots dos, a més els demanen la prohibició de rebre beneficis fiscals durant diversos anys. A més, si els condemnen hauran de retornar a Hisenda l’import defraudat, a més d’un mínim d’1,85 milions d’euros de multa en el cas de l’escriptor i 700.000 euros de multa la seva dona.