Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El festival Lumínic arriba a Sant Cugat del Vallès amb 20 exposicions i s’expandeix per primer cop a Barcelona

ACN Barcelona.-Sant Cugat del Vallès es convertirà del 18 de març al 2 de maig en l’epicentre de la fotografia contemporània a Catalunya amb el festival Lumínic, que inclourà una […]

Agències 18/03/2021

ACN Barcelona.-Sant Cugat del Vallès es convertirà del 18 de març al 2 de maig en l’epicentre de la fotografia contemporània a Catalunya amb el festival Lumínic, que inclourà una vintena d’exposicions. Entre els fotògrafs del cartell destaquen el novaiorquès Roger Ballen, la basca Bego Antón, la polonesa Hanna Jarzabek, els catalans Jordi Guillumet i Monica Roselló, Xavi Bou, Xavier Miserachs, Paula Artés, Roger Grasas i Bernat Millet. Les mostres es basen en el concepte de ‘multivers’, un terme de física quàntica per definir el conjunt d’universos existents. Per primer cop, el certamen s’expandeix a Barcelona amb 3 exposicions, entre les que destaca la del fotògraf Manel Úbeda al MNAC.

El multivers comprèn tot allò que existeix físicament: la totalitat de l’espai i el temps, totes les formes de matèria, energia i quantitat de moviment i les lleis físiques i constants que les governin. Aquesta definició és la base argumental de la present edició del festival, basada en la creació de realitats paral·leles a partir de la fotografia, treballant temes com les diferents capes de la realitat, la concepció de l’espai-temps, la generació de realitats alternatives i la imatge latent, entre d’altres.Per primer cop el festival Lumínic posa un peu a Barcelona amb tres exposicions. La més destacada és Després del record del fotògraf Manel Úbeda al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es tracta d’una mostra que retrata l’abandonament i el procés de desmantellament de les instal·lacions del Parc d’Atraccions de Montjuïc (1966-1998). A través d’una mirada nostàlgica, ‘Després del record’ ens parla també de la transformació de Barcelona, en la qual els vestigis del passat tenen una difícil cabuda. A més a més, LUMÍNIC presenta a Barcelona l’exposició ‘El bosque olvidado’ de Xavi Millán i ‘This is Tottenham ‘d’Inzajeano Latif. Plataforma fotogràfica permanent Lumínic va néixer a partir de diverses iniciatives per part d’entitats de Sant Cugat del Vallès per crear un festival de fotografia i, al llarg d’aquest any complicat, ha apostat per convertir-se en una plataforma fotogràfica permanent, generant sinergies amb altres agents culturals per la promoció de la fotografia. La plataforma està codirigida pels fotògrafs Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal que fan un treball transversal per mostrar projectes fotogràfics de qualitat a través de tres línies de treball en paral·lel: el festival, una galeria d’art online i una editorial de llibres de fotografia.El Festival de Fotografia de Sant Cugat del Vallès s’impulsa des del 2019 a través de la fotografia d’autor i està coorganitzat amb l’Ajuntament de Sant Cugat. El certamen inunda Sant Cugat de fotografia contemporània, amb autors consagrats i emergents, tant nacionals com internacionals, amb una programació d’exposicions i activitats al voltant d’un fil conductor diferent cada any, desplegada en una setmana d’obertura i dos mesos de recorregut.