Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Festival Internacional de Música Pau Casals viatja un segle enrere a través del repertori de la gira a Amèrica

ACN El Vendrell.-L’Auditori Pau Casals d’El Vendrell (Baix Penedès) ha estat testimoni aquest dimarts d’un viatge musical i temporal de la mà de la soprano Sara Blanch i els músics […]

Avatar
Agències 13/07/2021

ACN El Vendrell.-L’Auditori Pau Casals d’El Vendrell (Baix Penedès) ha estat testimoni aquest dimarts d’un viatge musical i temporal de la mà de la soprano Sara Blanch i els músics Marco Evangelisti, Claudio Arimany i Johannes Gray. La 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals rememora diferents efemèrides d’un dels millors violoncel·listes del segle XX, entre les que destaca el 120è aniversari de la gira que Casals va realitzar a Amèrica acompanyat de la soprano Emma Nevada. En aquesta ocasió, la soprano Sara Blanch s’ha posat a la seva pell per recrear l’atmosfera d’un segle enrere, una tasca que segons el director artístic del certamen, Bernard Meillat, “ha estat tot un repte” que s’ha aconseguit gràcies a les similituds de les cantants.

En declaracions a l’ACN, Meillat ha remarcat que la vinculació entre Pau Casals i Amèrica va ser molt forta i ha recordat que va ser el punt de partida de la seva carrera internacional. “Vam considerar que seria divertit i interessant rememorar aquells concerts en què es va acompanyar de la millor soprano de tots els temps, Emma Nevada” per celebrar la 40a edició del festival, ha explicat. “Una de les dificultats més grans va ser trobar una soprano a l’altura”, una fita aconseguida, assegura, amb la figura de Blanch. La música ebrenca apunta que en aquesta ocasió s’ha volgut respectar al màxim el repertori que Casals i Nevada van interpretar al llarg de la gira americana, tot un repte per al conjunt de músics que han pujat a l’escenari de l’Auditori Pau Casals d’El Vendrell.La soprano Sara Blanch ha interpretat àries de Mozart, Bellini i Rossini juntament amb el pianista Marco Evangelisti, el flautista Claudio Arimany i el violoncel·lista Johannes Gray. Es tracta d’un repertori que Blanch ha definit com a “molt variat i amb colors i contrastos molt diferents” apte per a tots els públics. La sala de l’Auditori Pau Casals d’El Vendrell ha penjat el cartell de complet i ha ovacionat als artistes un cop el concert ha finalitzat.Tres efemèrides de la gira americana per recordarMés enllà de la primera gira a Amèrica, la 40a edició del festival internacional de música posa en relleu altres esdeveniments internacionals que van marcar l’obra de Casals. En la programació del 2021 s’ha volgut fer memòria del concert a la Casa Blanca de fa seixanta anys i el discurs i posterior concert realitzat a la seu de les Nacions Unides, on el músic català va recollir la Medalla de la Pau. A més, des de l’organització també s’ha volgut recordar el Festival de Música de Marlboro, on Casals va participar activament fins a la seva mort per nodrir-se del talent més jove. En aquest sentit, Meillat ha remarcat la participació de músics joves procedents tant de l’estat espanyol com de la resta d’Europa en el concert del pròxim 20 de juliol.La 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals s’allargarà fins el 22 de juliol i s’acomiadarà fins l’any vinent després de set concerts i dues projeccions d’imatges de fragments de concerts de la gira americana. La propera cita a l’Auditori Pau Casals serà aquest dijous, 15 de juliol, amb el concert ” Cap a les arrels de Bach” a càrrec de l’organista Bernard Foccroulle.