Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

El Festival de Sant Sebastià no distingirà més entre homes i dones en els premis d’interpretació

ACN Barcelona.-La 69a edició del Festival de Sant Sebastià, que se celebrarà del 15 al 27 de setembre, eliminarà la distinció de gènere en els premis d’interpretació. A partir d’aquest […]

Agències 22/06/2021

ACN Barcelona.-La 69a edició del Festival de Sant Sebastià, que se celebrarà del 15 al 27 de setembre, eliminarà la distinció de gènere en els premis d’interpretació. A partir d’aquest any, la Concha de Plata al millor actor i actriu serà reemplaçada per la Concha de Plata a la millor interpretació protagonista, i s’hi sumarà la distinció a la millor interpretació de repartiment. “El canvi obeeix a la convicció que el gènere, una construcció social i política, ha deixat de ser un criteri de distinció en l’actuació”, argumenta aquest dimarts el director del festival, Jose Luis Rebordinos. Aquesta serà una de les principals novetats d’una edició que enguany situa Sigoureny Weaver com a protagonista del seu cartell, una creació colorista d’Eva Villar.

El festival segueix l’estela de certàmens com el Festival de Berlín i opta per eliminar els premis a interpretació masculina i femenina. “No tenim certeses, però sí la voluntat de seguir evolucionant i ajudant a construir una societat més justa i igualitària”, explica el director sobre aquesta decisió. El festival ha informat que aquesta modificació del reglament també permet integrar “altres identitats no adscrites als gèneres masculí i femení”. I alhora, reconèixer la feina de les interpretacions de repartiment. Els premis es podran concedir ex aequo. Quant al protagonisme de Sigourney Weaver al cartell del festival, l’actriu nord-americana té una llarga relació amb certamen de Sant Sebastià. La seva primera visita va coincidir amb el seu debut al cinema a ‘Alien, el octavo pasajero’ (1979). Posteriorment l’actriu ha visitat la ciutat basca en dues ocasions més, la darrera l’any 2016 com a part de l’equip de ‘Un monstruo viene a verme’ de Juan Antonio Bayona, quan precisament va rebre el Premi Donostia en reconeixement a tota la seva carrera.A més d’aquest doble anunci, el festival ha traslladat avui que la propera edició seguirà marcada per les restriccions sanitàries, tot i que confia que estarà “més a prop” d’assemblar-se a la cita d’un any previ a la crisi del coronavirus. Això sí, la gran sala de projeccions el Velòdrom segur que no podrà ser utilitzat encara enguany, i no hi haurà festes d’inauguració i cloenda. El director també ha dit que confia poder recuperar “el glamour” de la catifa vermella, ampliar el nombre de projeccions i la capacitat d’aforament de les sales respecte l’any passat. “En definitiva, ens agradaria que el d’aquest any fos un festival que tornés la il·lusió a la ciutat després de més d’un any de gran incertesa i patiment per a moltes persones”, conclou Rebordinos.