Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El duet osonenc XY presenta ‘Desglaç’ al MMVV, un viatge immersiu per l’espai sonor més singular

ACN Vic – No és la primera vegada que XY, el binomi musical format per Laura Cruells i Marçal Ayats, presenten disc al Mercat de Música Viva de Vic. També […]

Agències 15/09/2022

ACN Vic – No és la primera vegada que XY, el binomi musical format per Laura Cruells i Marçal Ayats, presenten disc al Mercat de Música Viva de Vic. També ho van fer l’any 2015 amb el seu primer treball, titulat ‘Equilibri’, un disc que els va portar a la majoria de festivals de renom de Catalunya. Ara, el duet d’Osona han tornat a triar el Mercat per presentar el seu nou treball, ‘Desglaç’ (Música Global, 2022), un disc pensat i creat en diferents localitzacions del país, on l’espai esdevé un instrument més. Un projecte innovador, poètic i original, creat a foc lent, i que s’ha gravat durant sis mesos instal·lant estudis de gravació en 11 localitzacions de Catalunya, algunes de tant singulars com un pou de gel, un far o una cova dins el mar.

‘Desglaç’ va néixer l’any 2017, però el projecte no s’ha fet realitat fins després de la pandèmia. Un treball que ha durat anys en què, a banda de la veu i el violoncel, s’incorpora un tercer instrument: l’espai.

Així, el disc no s’ha gravat dins d’un estudi, sinó que s’ha fet en 11 llocs del país diferents, que van des de la Cerdanya fins al Delta de l’Ebre i que inclou espais tan singulars com un pou de gel, un observatori astronòmic, una cova dins el mar o un far. Per a cada cançó, el lloc més adequat. De tot el procés en va sortir un documental, titulat amb el mateix nom, que es va presentar en l’última edició del festival In-Edit de Barcelona.